Nieuws/Binnenland
504558
Binnenland

Hulp voor 200.000 Nepalezen via Giro555

DEN HAAG - Dankzij giften aan Giro555 hebben tot nu toe meer dan 200.000 mensen in Nepal hulp gekregen. Het meeste geld ging naar onderdak, de aanleg van drinkwatervoorzieningen en de bouw van toiletten in het door aardbevingen getroffen land.

De nationale inzamelingsactie leverde ruim 25 miljoen euro op. Daarmee is noodhulp verleend en kunnen de hulporganisaties twee jaar hulpverlening garanderen, blijkt uit een tussenrapportage.

155.000 mensen zijn geholpen met materialen voor noodonderdak, 21.000 met hygiënepakketten (zeep, tandpasta en waterzuiveringstabletten) en bijna 42.000 met voedselpakketten. Verder werden 145 tijdelijke leslokalen neergezet.

Inmiddels heeft ook verdeling van zaden en landbouwwerktuigen plaatsgevonden om mensen minder afhankelijk te maken van voedselhulp. Ook laten mensen zich omscholen tot timmerman en bouwvakker voor de wederopbouw.

"Nepal krabbelt langzaam op. Het accent in de hulpverlening verschuift steeds meer van noodhulp naar wederopbouw, zoals de bouw van permanente woningen, ziekenhuizen en scholen die sterk genoeg zijn", zegt actievoorzitter Gijs de Vries.

Nepal werd in april en mei getroffen door aardbevingen, waarbij bijna 9000 mensen omkwamen en ruim 22.000 gewonden vielen. In totaal trof de ramp meer dan 8 miljoen mensen.

Hulporganisaties kampen nu ook met het regenseizoen, dat modderstromen en aardverschuivingen veroorzaakt. Verder ervaren zij overheidsprocedures als belemmerend en soms vertragend bij hun werk.

Hulpverleners houden daarnaast goed in de gaten dat groepen die onder aan de maatschappelijke ladder staan, ook krijgen wat hun toekomt. Deze mensen worden gediscrimineerd en bijvoorbeeld niet op lijsten van hulpbehoevenden gezet.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 zijn: CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland, World Vision en voor deze actie ook het Lilianefonds.