Nieuws/Buitenland
504560
Buitenland

VN eist vrijlating regering Burkina Faso

OUAGADOUGOU - De leden van de interim-regering van Burkina Faso moeten per direct vrijgelaten worden. Dat eisen de Verenigde Naties (VN), Afrikaanse Unie en de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) woensdag in een gezamenlijke verklaring.

Militairen van een elite-eenheid, die loyaal zijn aan oud-president Blaise Compaore, namen woensdag interim-president Michel Kafando gevangen. Ze verstoorden een bijeenkomst van het kabinet en namen ook de premier en een aantal ministers gevangen.

De actie komt twee dagen nadat een commissie in het leven was geroepen om hervormingen door te voeren. Daarin werd voorgesteld om de 1200 man sterke elite-eenheid, die gezien wordt als een leger binnen het leger, te ontmantelen.

In de gezamenlijke verklaring staat dat de militairen de grondwet van het West-Afrikaanse land hebben geschonden en verantwoordelijk zullen worden gehouden voor hun daden. Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN, heeft zijn verontwaardiging uitgesproken over de gijzeling. Hij eist onmiddellijke vrijlating van de regeringsleden. ,,Dit incident is een overduidelijke schending van de grondwet."

Compaore trad af na hevige protesten toen hij de grondwet wilde wijzigen om voor een derde ambtstermijn te gaan. Hij werd door de overgangsraad aangeklaagd voor hoogverraad en vluchtte in oktober naar buurland Ivoorkust. Hij was bijna dertig jaar aan de macht.

Mogelijk willen de militairen met hun actie Kafando tot aftreden dwingen. Burkina Faso gaat op 11 oktober naar de stembus om een nieuwe president te kiezen.