Nieuws/Buitenland
504566
Buitenland

Vuurwerk verwacht bij Republikeinendebat

New York - Amerika maakt zich op voor het tweede debat tussen de Republikeinen, vanavond om 02.00 uur in de nacht (Nederlandse tijd) op CNN. Het belooft vuurwerk te worden waarbij alle pijlen gericht zullen zijn op Donald Trump die de peilingen momenteel aanvoert.

Trump zorgt met zijn controversiële opmerkingen over onder meer immigratie en zijn tegenkandidaten voor veel tumult. Zijn tegenstanders op het podium zullen vanavond hard aan de slag moeten om de aandacht naar zich toe te trekken.Trump heeft de wind mee. Uitglijders lijken hem geen schade te berokkenen. Sterker nog; veel van de Republikeinen vinden het erg verfrissend dat hij geen enkel blad voor de mond neemt zoals politici wel neigen te doen. Het lijkt momenteel sowieso beter om geen baan in de politiek te hebben of de geur van Washington mee te dragen, wil je namens de Republikeinen kans maken op het Amerikaanse presidentschap in 2016.

Schandaal

Chirurg Ben Carson, vastgoedtycoon Trump en oud-Hewlett-Packard-baas Carly Fiorina scoren in het Republikeinse kamp hoge ogen in de peilingen, terwijl oud-gouverneurs Jeb Bush en Scott Walker verder wegzakken. Net als Hillary Clinton bij de Democraten die nog steeds kampt met de gevolgen van haar email-schandaal als minister van Buitenlandse Zaken.De Amerikanen lijken te willen afrekenen met het gekonkel en gekissebis in Washington en kiezen voor personen die geen politieke carrière achter de rug hebben. En dat zorgt ervoor dat iedereen die een politiek ambt vervult (of heeft vervuld) en te veel tegen de macht aan schurkt het op dit moment zwaar heeft in de race om het Witte Huis.In aanloop naar het tweede debat voor de Republikeinen, dat vanavond in de presidentiële bibliotheek van oud-president Ronald Reagan in Simi Valley Californië wordt gehouden, lijkt de strijd zich vooral te spitsen op drie figuren die nog nooit in de politiek hebben gewerkt.Niet voor niets kiest Trump steeds meer voor de aanval op Carson en Fiorina die hij blijkbaar als zijn grootste bedreigingen ziet voor de Republikeinse nominatie.

Carson is een afro-Amerikaan en voormalig neurochirurg die als eerste een vergroeide Siamese tweeling van elkaar wist te scheiden, maar wordt door Trump weggezet als 'een ok-doktertje'. Carson, zeker niet op zijn mondje gevallen, hapt echter niet en doet zich nu al zo presidentieel mogelijk voor. Volgens de kenners een verstandige zet.,,Mensen vinden die harde woorden van Trump richting andere kandidaten en het establishment in Washington momenteel erg leuk, maar er zal op een later moment van de campagne worden getwijfeld of ze deze man echt in het Witte Huis willen. Dan komt Carson als zeer goed alternatief'', menen politieke deskundigen.

Doorbraak

Ook van Carly Fiorina wordt vanavond veel verwacht. Tijdens het eerste debat vorige maand werd de welbespraakte Fiorina al als een van de winnaars bestempeld. Toen stond ze nog aan de zogeheten kindertafel voorafgaand aan het grote debat. Nu is ze gepromoveerd en mag tussen de topkandidaten aanschuiven. Sindsdien stijgt ze in de peilingen. Een goed optreden vanavond kan voor haar definitieve doorbraak zorgen.

Trump krijgt een berg kritiek over zich heen sinds hij haar uiterlijk bekritiseerde. ,,Kijk naar dat gezicht, zou iemand daar op stemmen", zo vroeg The Donald zich af. Maar ook Fiorina ging amper in de tegenaanval zoals veel andere Republikeinse kandidaten dat wel doen. Ze lijkt vooral haar kans af te wachten om Trump in het aankomende debat te scheren. De verwachting is dat ze vanavond zeker op de denigrerende opmerkingen over haar uiterlijk zal terugkomen.

In het Democratische kamp wordt het intussen ook steeds spannender met de opmars van Bernie Sanders. Deze linkse Democraat is anti-establishment en heeft de wind mee nu de Amerikanen al wat lijken uitgekeken op de kille Hillary Clinton die het schandaal rond haar verdwenen e-mails maar niet van zich af kan schudden.

En dan lijkt ook nog vicepresident Joe Biden zich binnenkort in de strijd te mengen. Weliswaar iemand van de gevestigde orde in Washington, maar ook een joviale en goedlachse man die de Amerikaanse middenklasse zeer aanspreekt.

Onze correspondent Herman Stam is aanwezig bij het debat en doet via Twitter verslag.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");