Nieuws/Buitenland
504567
Buitenland

Branden Californië mogelijk duurste in 20 jaar

SACRAMENTO - De verwoestende valleibranden in het noorden van de Amerikaanse staat Californië, dreigen de duurste branden in ruim twintig jaar tijd te worden. Dat meldde persbureau Bloomberg woensdag op basis van een meteoroloog van de Duitse herverzekeringsmaatschappij Munich Re, een van de belangrijkste herverzekeraars ter wereld.

"Hoewel het nu nog te vroeg is om het verlies te schatten, zou dit de duurste natuurbrand sinds de vuurzee in Oakland in 1991 kunnen worden", zegt Bove in een e-mail. De natuurbrand in de heuvels bij Oakland in 1991 kostte zo'n 2,6 miljard dollar, uitgaande van de huidige prijzen. Bij die brand werden ruim 3000 woningen verwoest.

De branden hebben tot nu toe bijna zeshonderd huizen en honderden andere gebouwen in de as gelegd. Californië kampt met extreme droogte, waardoor de kans op branden groot is en het blussen moeizaam verloopt. Al zeker 23.000 mensen zijn door de branden uit hun huis verdreven. De autoriteiten hebben tot dusverre één dodelijk slachtoffer geregistreerd, een 72-jarige vrouw.