Nieuws/Binnenland
504577
Binnenland

Efteling-ontwerper plots overleden

KAATSHEUVEL - Niet veel mensen zullen zijn naam kennen, maar nagenoeg iedereen kent zijn werk. Ton van de Ven, de bedenker van beroemde Efteling-attracties als Droomvlucht, Fata Morgana en het Volk van Laaf, is plotseling overleden.

De Efteling-grootheid, die wordt gezien als de opvolger van Anton Pieck, was decennialang creatief directeur van het attractiepark. Hij ontwierp iconische trekpleisters als het Spookslot, het schommelschip Halve Maen, de wildwaterbaan Piraña, het draaiende huis Villa Volta en achtbaan Vogel Rok. Ook is hij verantwoordelijk voor veel sprookjes in het Sprookjesbos, waaronder Raponsje, Klein Duimpje, de Chinese Nachtegaal en Repelsteeltje. In 2003 ging hij met pensioen.

Verdrietig

Van de Ven stierf gisterochtend op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding. Medewerkers van de Efteling zijn ’intens verdrietig’, zegt een woordvoerster. „Niemand had dit zien aankomen. We zijn enorm trots op wat hij voor ons heeft betekend. Ook na zijn pensioen was hij nog regelmatig te gast, zelfs laatst nog met de opening van een nieuwe achtbaan. Hij is altijd betrokken gebleven.”

De ontwerper solliciteerde in 1965 bij de Efteling. Bij zijn sollicitatiegesprek zei Anton Pieck geen woord, behalve: „Meneer Van de Ven beheerst u het perspectief?” Dat was niet het geval, maar dankzij een leugentje om bestwil werd hij toch aangenomen.

De Efteling-legende heeft in het park al enkele jaren zijn eigen plein. Zijn foto staat bovendien prominent in de door hem ontworpen Villa Volta. Ook is zijn karakteristieke stemgeluid op meerdere plekken te horen. Zo sprak hij stemmen in voor sprookjesfiguren en Holle Bolle Gijs.