Nieuws/Buitenland
504590
Buitenland

Obama nodigt 'klokkenmaker' uit op Witte Huis

IRVING - De scholier die woensdag in Irving in de Amerikaanse staat Texas werd gearresteerd omdat hij een klok had gemaakt die werd aangezien voor een bom, heeft een bijzondere bewonderaar. President Barack Obama heeft de veertienjarige Ahmed Mohamed uitgenodigd om zijn klok op het Witte Huis te laten zien.

"Gave klok Ahmed. Wil je 'm meenemen naar het Witte Huis? We zouden meer kinderen zoals jij moeten inspireren om wetenschap leuk te vinden. Dat is wat Amerika groot maakt", schreef Obama woensdag op Twitter. De tiener krijgt ook veel steun van wetenschappers van onder meer de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Een wetenschapper van de prestigieuze technische universiteit Massachusetts Institute of Technology, kortweg MIT, nodigt Ahmed zelfs uit om langs te komen.

Ahmed werd woensdag door de politie in Irving gearresteerd op verdenking van het maken van een bom. Een medewerker van de MacArthur High School belde ogenblikkelijk de politie toen de jongen met zijn apparaat met draden was gesignaleerd. De tiener werd met handboeien om afgevoerd. Op het bureau bleek wat het ding was: een klok.

Volgens lokale media wilde de jongen, een moslim, zijn leraren imponeren met zijn kennis en kunde, en bouwde hij het uurwerk helemaal zelf. Ahmed staat bekend als een handig kind dat radio's maakt en repareert. Nog is de politie niet geheel van de goede bedoelingen van de jongen overtuigd. Ze overweegt of ze een aanklacht wegens het maken van een namaakbom aan het Openbaar Ministerie kan overleggen. En dus zit de handige puber nog vast.

De scholier is ook nog steeds geschorst door zijn school. De raad voor Amerikaans-islamitische relaties spreekt van een geval van islamofobie.