Nieuws/Buitenland
504594
Buitenland

Rellen bij grensovergang Servië-Hongarije

RÖSZKE - De Hongaarse politie heeft woensdag bij de grens met Servië traangas en een waterkanon ingezet om te voorkomen dat vluchtelingen het land binnenkomen. Asielzoekers gooiden met stenen en stichtten brandjes bij de grensovergang in Röszke. Volgens Hongarije raakten twee kinderen gewond toen zij door migranten over het hek werden gegooid. Aan de zijde van de politie liepen twintig agenten verwondingen op.

Hongarije heeft Servië gevraagd op te treden tegen de vluchtelingen aangezien die zich op Servisch grondgebied bevinden. De Serviërs op hun beurt veroordeelden het gewelddadige optreden van de Hongaarse politie. Secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties reageerde woensdag geschokt op de behandeling van migranten bij de Hongaars-Servische grens. Hij noemde de situatie "schokkend" en "onacceptabel". Hij benadrukte dat vluchtelingen in Europa met respect voor mensenrechten behandeld moeten worden.

Grens dertig dagen dicht

De rechtse regering van Hongarije heeft een hek gebouwd langs de grens met Servië om vluchtelingen tegen te houden. Het land maakte woensdag bekend de grens bij Röszke nog zeker dertig dagen dicht te willen houden. Militairen bereiden ook al werkzaamheden voor om het hek verder te trekken langs de grens met Roemenië. De Roemeense premier Victor Ponta zei dat die actie deed denken aan het Europa van de jaren dertig en noemde het hek contraproductief voor het oplossen van het vluchtelingenprobleem en de onderlinge verhoudingen tussen de Europese landen.

Het aantal asielzoekers dat Hongarije binnenkomt is sinds de strengere controles sterk gedaald. Maandag kwamen vlak voor het sluiten van de poorten nog bijna 10.000 mensen binnen. Dinsdag waren er nog 366 migranten doorheen geglipt.

Vluchtelingen proberen nu via Kroatië naar West-Europa te komen. Bij de Servisch-Kroatische grens nabij Tovarnik kwamen woensdag zo'n vijfhonderd migranten Kroatië binnen. De Kroaten laten de asielzoekers binnen, mede omdat de meesten via Slovenië doorreizen naar Oostenrijk en Duitsland.