Nieuws/Buitenland
504597
Buitenland

Dood ex-minister vergroot onrust Tadzjikistan

DOESJANBE - Het doden van een voormalig minister door veiligheidstroepen in Tadzjikistan heeft de spanningen tussen de regering en islamitische politici flink vergroot. Oud-onderminister van Defensie Abdukhalim Nazarzoda trad twee weken geleden af nadat hij was aangeklaagd voor verraad en werd woensdag gedood nabij de hoofdstad Doesjanbe. Daarbij kwamen tevens elf aanhangers van Nazarzoda en vier leden van de regeringstroepen om.

Nazarzoda, een voormalig rebel die na de burgeroorlog in 1997 bij de regering kwam, is volgens de overheid lid van de islamitische partij IRPT, maar die ontkent dit. De IRPT werd vorige maand illegaal verklaard omdat het extremisme mogelijk zou maken. Diverse leiders werden daarop gearresteerd of vluchtten naar het buitenland.

De onrust in de voormalige Sovjetstaat met 8 miljoen overwegend islamitische inwoners baart Rusland en de Verenigde Staten zorgen omdat extremisten een machtspositie zouden kunnen grijpen. Rusland steunt de regering van Tadzjikistan en houdt 6000 militairen paraat op een basis in het land. Een burgeroorlog kostte tussen 1992 en 1997 tienduizenden mensen het leven.