Nieuws/Buitenland
504599
Buitenland

Miljonair twee maanden gegijzeld door zware jongens

PARIJS - Vier Franse criminelen hebben twee maanden lang een rijke zakenman gegijzeld in Spanje. Het kwartet, dat inmiddels is opgepakt in Marbella, maakte hem 1,3 miljoen euro afhandig.

De politie maakte bekend de zware jongens te hebben gearresteerd, maar wilde niet vertellen wanneer. Ze werden al sinds 19 mei gezocht, na een inbraak in een wapenhandel in het Zuid-Franse Carmaux. Toen ze op de vlucht sloegen, verwondden ze twee agenten.

Op 22 mei ontvoerden ze de gefortuneerde Fransman, van wie de politie de identiteit niet wil geven. De criminelen jatten kleren en de codes van zijn bankpassen en namen hem mee naar Platja d’Aro in Spanje. Op 13 juli lieten ze hem weer vrij.

Het was een ongewone gijzeling, omdat de ontvoerders de familie van de man niet om geld vroegen, maar hem zelf kaal plukten. Ook toen hij vrij was, durfde het slachtoffer niet naar de politie te stappen, omdat hij nog steeds in hun greep was. Hij maakte wekelijks 100.000 euro over, waar het viertal voornamelijk goud mee kocht.

De zware jongens leerden elkaar in de gevangenis kennen, waar ze vast zaten voor moord en inbraak. Een van veroordeelden, die een levenslange gevangenisstraf uitzat, wist te ontsnappen. Op beelden van de Spaanse politie is te zien dat de politie een berg wapens, geld en goud aantreft in het appartement waar de vier zich schuil hielden. Een vijfde mogelijke handlanger is opgepakt in Toulouse.

De Spaanse politie heeft de arrestatie van de criminelen gefilmd.