Nieuws/Binnenland
504603
Binnenland

COA: er is nog meer noodopvang nodig

NIJMEGEN - Ook nu Nijmegen en Heumen 3000 vluchtelingen gaan opvangen in een tentenkamp, is er nog meer noodopvang nodig. Het is niet uitgesloten dat er meer tentenkampen in Nederland worden opgetrokken.

Dat heeft directeur Gerard Bakker van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) woensdag in Nijmegen gezegd. Volgens Bakker zullen tentenkampen zoals dat in Heumensoord bij Nijmegen alle faciliteiten hebben die nodig zijn, maar verder sober van inrichting zijn. "Het gaat nadrukkelijk om noodopvang voor mensen die anders geen dak boven hun hoofd hebben."

Volgens Bakker zijn er de afgelopen tijd meer dan drieduizend asielzoekers per week in Nederland gearriveerd. Dat aantal per week zal nog stijgen, verwacht hij.

Het kamp in natuurgebied Heumensoord gaat naar verwachting volgende week open. Het COA zorgt voor tentenbouwers en sluit contracten met lokale ondernemers voor de levering van maaltijden. Aangezien er ook kinderen naar Heuemensoord komen, overlegt Nijmegen met scholen en maatschappelijke organisaties om die kinderen op te vangen. Nijmegen, Heumen en het COA gaan samen de "binnenstromende aanbiedingen voor hulp van vrijwilligers" stroomlijnen.

De vluchtelingen die naar Heumensoord komen zijn in een aanmeldcentrum geweest, maar hebben nog geen status. Ze zullen gemiddeld vijftien weken in de paviljoens in het bos wonen. Uiterlijk op 1 juni 2016 moet het COA het kamp ontruimen om plaats te maken voor 2700 deelnemers aan de internationale Special Olympics, die op 1 juli begint. Daarna slapen de militaire deelnemers aan de Vierdaagse in Kamp Heumensoord.

De fractievoorzitters van de twee gemeenteraden hebben dinsdag al ingestemd met het tentenkamp. Donderdag houden de gemeenten en het COA een informatiemiddag en vrijdag is er een bijeenkomst van bewoners van de aangrenzende Nijmeegse wijk Brakkenstein. Er lijken tot nu toe geen bezwaren te zijn.