Nieuws
504607
Nieuws

Heineken schuimt winst AEX af

AMSTERDAM - Stevige winst woensdag voor beleggers op het Damrak. Brouwer Heineken hield goed stand na de aangekondigde intentie tot een megafusie tussen concurrenten AB Inbev en SABMiller. Beleggers rekenden ook op uitstel van de renteverhoging door de Fed. Shell herstelde sterk.

De AEX-index sloot 1,5% hoger op 438,5 punten. De Midkap-index pakte er bij de slotbel 1,1% bij op 646,5 punten.

Elders in Europa sloot de DAX met 0,5% winst, Parijs klom met 1,7%.

Wall Street handelde met kleine winsten. Zo'n 30% van de markt rekende nog op een renteverhoging door de Federal Reseve komende donderdag, aldus macroeconoom Marc Langeveld van Antaurus Vermogensbeheer. ,,De rente verhoging zelf met 0,25% is al niet interessant meer. Het gaat erom welke boodschap de Fed erbij levert: heel volgend jaar geen verhoging of een duidelijk markering wanneer het de rente in 2016 weer gaat evalueren."

Maar nog eens dertien rentestappen op rij achter elkaar vinden economen uitterst onwaarschijnlijk.

Het sentiment is niet gunstig, nu ook de OESO concludeerde dat de wereldeconomie verzwakt. Het Amerikaanse inflatiecijfer bleef eveneens vlak, op 0,2% toename.

Beleggers keken halsreikend uit naar de Fed-vergadering morgenavond. ,,Beleggers blijven langs de zijlijn, de markt herstelt licht, her en der zien partijen koopkansen", zegt handelaar Hans de Jonge van Petercam.

Maar tegenvallers uit China en Brazilië, die doorklinken op Wall Street, maken duidelijk dat de door de Fed gewenste stabiliteit er nog lang niet is. Naar sectoren bekeken, ligt de hele energiemarkt ' op z'n gat', net als de grondstoffenmarkt, aldus handelaar De Jonge.

Heineken steelt de show

Bij de Nederlandse hoofdfondsen ging bierbrouwer Heineken met een winst van 3,3% aan kop, in reactie op het samengaan van de grote concurrenten ABInbev en SABMiller.

Was- en voedingsmiddelenproducent Unilever steeg 3,4%.

Ahold sloot 2,4% hoger. Rabobank zag zich gesterkt in zijn koopadvies na een ontbijtsessie met topman Dick Boer.

Aegon klom 1,7%. De verzekeraar koopt aandelen in om het verwateringseffect van het interim-dividend in aandelen tegen te gaan. ING ging bij de financiële waarden de handel met verlies (-0,3%) uit.

Ook OCI (+2,1%) en Relx (+2,7%) deden goede zaken.

Staalproducent ArcelorMittal was met een min van 1,2% een van de weinige dalers.

Shell herstelde stevig op een olieprijs die drastisch steeg (+4,2%) tot 2,5% winst.

Koopjesjagers joegen Midkapper Fagron 4,5% omhoog. De medisch toeleverancier zag de koers sinds begin augustus halveren na teleurstellende halfjaarcijfers.

SBM Offshore kreeg kopers tot 5,3% nadat de platformbouwer voor de zesde jaar op rij in de Dow Jones Duurzaamheidsindex werd geplaatst.

BE Semiconductors zette het krachtige herstel van gisteren voort en won nog eens 3%. De toeleverancier aan de chipindustrie ging vorige week onderuit na een omzetwaarschuwing.

Luchtvaartmaatschappij Air France KLM stond op 0,1% winst bij de slotbel. De Ierse prijsvechter Ryanair liet weten met de Nederlandse dochter KLM samen te willen werken.

Sligro steeg 0,7%. SNS Securities verhoogde het koersdoel voor de retailgroep van €38,37 naar €39,76, bij een ongewijzigde koopaanbeveling.

Aperam volgde ArcelorMittal en eindigde onderin de AMX-index met 0,7% verlies.

Bij de smallcaps leidde Neways met 1,2% winst bij de slotbel. Bouwer Ballast Nedam maakte een ommezwaai, van 2,3% winst naar 0,3% verlies.

Op de lokale markt sprong softwarebedrijf Tie Kinetix 9,8% omhoog, na de Franse bandenfabrikant Michelin als klant binnengehaald te hebben.

Wilt u van experts horen wat zij van de aandelenmarkten verwachten na het rentebesluit door de Fed? Geef u dan op voor het gratis online seminar maandagavond.