Nieuws/Binnenland
504610
Binnenland

Twee keer zoveel ram- en plofkraken

AMSTERDAM - Het aantal ram- en plofkraken op geldautomaten is in de eerste zes maanden van dit jaar verdubbeld in vergelijking met de laatste zes maanden uit 2014. In het eerste halfjaar van 2015 werd 65 keer geprobeerd een pinautomaat op te blazen of open te rammen.

Dit gebeurde in het laatste halfjaar van 2014 nog 33 keer, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Na de afname van ram- en plofkraken in de tweede helft van 2013, loopt het aantal incidenten sinds begin vorig jaar weer op. Volgens de NVB kwam de stevige daling door een grote arrestatiegolf die de politie in de zomer van 2013 verrichtte. In dat jaar daalde het aantal ram- plofkraken nog van 96 in de eerste jaarhelft naar 37 in de tweede helft van het jaar.

De banken wijten de piek van begin dit jaar aan het aantal arrestanten dat weer op vrije voeten is gekomen. Inmiddels zou het aantal kraken opnieuw teruglopen.

Naar eigen zeggen is in 'het overgrote deel' van de incidenten geen buit gemaakt vanwege maatregelen van de banken waardoor geld uit een pinautomaat onbruikbaar is na kraak. Wel leiden ram- en plofkraken tot grote schade aan omliggende gebouwen. "Zolang er een kleine kans op buit is zullen criminelen het blijven proberen", erkent de NVB, die daarom belooft dat de 'nauwe samenwerking' politie en justitie gecontinueerd wordt.