Nieuws/Binnenland
504612
Binnenland

Nijmegen vangt duizenden vluchtelingen op

NIJMEGEN - Natuurgebied Heumensoord bij Nijmegen maakt zich op voor de komst van duizenden vluchtelingen. Een groot terrein wordt binnen enkele dagen omgevormd tot een tentenkamp.

Er worden 3000 mensen opgevangen, zo werd woensdagmiddag duidelijk tijdens een persconferentie. Heumensoord is de tot nog toe grootste opvanglocatie voor vluchtelingen in Nederland. Het kamp gaat naar verwachting volgende week open.

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen benadrukt dat het gaat om tijdelijke noodopvang maar spreekt tegelijkertijd wel over opvang voor de komende maanden.

Vierdaagse

Elk jaar verrijst in Heumensoord een groot kamp om de militaire deelnemers aan de Vierdaagse te huisvesten. In 1998 is het gebied ook al eens gebruikt als noodopvang voor vluchtelingen. Heumensoord ligt op het grondgebied van de gemeente Heumen, maar het kamp is bij Nijmegen in beheer. Natuurmonumenten is beheerder van het omliggende natuurgebied.

Op het kampterrein zijn voorzieningen voor water en stroom. Tijdens de Vierdaagse is het kamp officieel militair terrein en zorgt Defensie overal voor. Toen het kamp in 1998 als noodopvang diende, zette een tentenbouwer partytenten neer, zorgden ziekenhuizen en een cateraar voor maaltijden en hield een particulier beveiligingsbedrijf toezicht. Er verbleven toen tussen de 500 en 750 mensen.

Nijmegen heeft al een asielzoekerscentrum voor 375 mensen. De gemeente vangt vanaf oktober honderd alleenstaande, minderjarige vluchtelingen uit Eritrea op in voormalige studentenwoningen aan de noordkant van de stad. De buurt juicht de komst van de jonge vluchtelingen toe.

Meer noodopvang

Nu Nijmegen en Heumen 3000 vluchtelingen gaan opvangen in een tentenkamp, is er nog meer noodopvang nodig. Het is niet uitgesloten dat er meer tentenkampen in Nederland worden opgetrokken, zei directeur Gerard Bakker van het COA woensdag in Nijmegen.

Volgens Bakker zullen tentenkampen zoals dat in Heumensoord bij Nijmegen alle faciliteiten hebben die nodig zijn, maar verder sober van inrichting zijn. "Het gaat nadrukkelijk om noodopvang voor mensen die anders geen dak boven hun hoofd hebben."