Nieuws/Binnenland
504616
Binnenland

Gemeente zag geen extra risico's monstertruck

ALMELO - De gemeente Haaksbergen zag in de show van de monstertruck geen risico's die extra veiligheidsmaatregelen nodig maakten. Dat bleek woensdag bij de rechtbank in Almelo. Die buigt zich over de vraag of de gemeente zorgvuldig heeft gehandeld toen zij een vergunning verleende voor de show.

Het optreden van de monstertruck op 28 september vorig jaar liep fataal af. Er vielen drie doden en tientallen gewonden toen het gevaarte het publiek inreed.

Haaksbergen heeft zich bij het verlenen van de vergunning gebaseerd op een eerdere editie van het jaarlijkse auto- en motorevenement. Maar daarbij was toen geen monstertruck. Volgens de advocaat van de gemeente was Haaksbergen niet verplicht om een uitgebreide analyse te maken van de risico's, omdat het evenement als kleinschalig was aangemerkt. Er is daarom destijds alleen gekeken naar de bereikbaarheid voor politie en hulpdiensten.

Volgens letselschadespecialist Yme Drost, een van de mensen die de slachtoffers vertegenwoordigt, heeft de gemeente nagelaten om serieus te kijken naar de omstandigheden en wat de show van de monstertruck precies inhield. Het publiek stond bij de show op korte afstand en ook in de rijrichting van de truck, voor een blinde muur.

De bezwaren die slachtoffers hadden ingediend tegen de vergunning zijn eerder door de gemeente afgewezen. Daarom zijn de slachtoffers nu naar de rechter gestapt.

De rechtbank doet op 28 oktober uitspraak. Die zal naar verwachting flinke gevolgen hebben voor wie opdraait voor de schade.