Nieuws/Buitenland
504621
Buitenland

700 vluchtelingen lopen Duitse grens over

SALZBURG - Ruim zevenhonderd asielzoekers die eerder op de dag waren vertrokken vanaf het station in Salzburg zijn woensdagmiddag lopend de grens met Duitsland gepasseerd. De Duitse politie verwacht later op de dag nog eens eenzelfde aantal vluchtelingen vanuit de Oostenrijkse stad op slechts 5 kilometer van de grens. Het treinverkeer op het traject werd woensdag stilgelegd, waarop de migranten te voet noordwaarts trokken.

Op en rond het station van Salzburg verbleven woensdagmiddag nog zo'n vierhonderd migranten. 's Ochtends waren dat er nog zo'n 2000 geweest. De Oostenrijkse politie bracht asielzoekers vanuit Salzburg per bus naar kampen dichtbij de Duitse grens om het ze te vergemakkelijken de grens over te steken.

Oostenrijk heeft ook het treinverkeer met Hongarije sterk ingeperkt om de grens beter te controleren. De grens met Slovenië wordt sinds woensdag eveneens strenger bewaakt. Slovenië scherpt op zijn beurt de controle aan de grens met Hongarije aan.

Verder stroomopwaarts op de vluchtelingenroute probeert Hongarije nog altijd te voorkomen dat vanuit Servië veel migranten het land bereiken. De politie zette woensdag onder meer traangas en een waterkanon in om te verhinderen dat migranten de Hongaarse grens passeerden. Sommigen lukte dit ondanks alle hindernissen toch.

Bulgarije hield woensdag aan de buitengrens van de EU zo'n tweehonderd asielzoekers tegen die vanuit Turkije het land binnen wilden. Bulgarije ontving dit jaar vooralsnog 17.000 vluchtelingen. Net als Hongarije bij de grens met Servië is Bulgarije bezig een hek te bouwen op de grens met Turkije. Dit moet voorkomen dat nog meer asielzoekers het armste EU-land kunnen bereiken.