Nieuws/Buitenland
504628
Buitenland

'Afrikaanse leeuwen gefokt voor jacht'

KAAPSTAD - Toeristen betalen tienduizenden dollars om in Afrika op gefokte leeuwen te jagen. De Duitse krant Die Welt meldt op basis van een nieuwe Zuid-Afrikaanse documentaire dat de dieren speciaal voor de jacht worden gefokt en grootgebracht. In de documentaire, Blood Lion, is te zien hoe de half tamme dieren ten prooi vallen aan buitenlandse toeristen.

De jagers zouden omgerekend zo'n 18.000 euro neertellen om een leeuw te mogen doden. Zuid-Afrika is een van de belangrijkste leveranciers van de trofeejacht op het Afrikaanse continent. In juli ontstond internationale ophef toen een Amerikaanse tandarts in Zimbabwe de onder de bevolking geliefde leeuw Cecil met pijl en boog doodde.

Volgens de Zuid-Afrikaanse jachtvereniging Phasa gaven buitenlandse jagers - voornamelijk afkomstig uit de Verenigde Staten - in 2013 alleen al meer dan 64 miljoen euro uit aan de jacht en werden meer dan 44.000 dieren, van antilopen tot neushoorns, als trofee geëxporteerd. Volgens activisten krijgen de leeuwen een week lang geen eten. "Als ze een auto aan zien komen, denken ze dat ze te eten krijgen", aldus activiste Linda Park van Campaign Against Canned Hunting (CACH).