Nieuws
504633
Nieuws

CDA keert zich tegen spaartaks

DEN HAAG - De nieuwe vermogensrendementsheffing van het kabinet staat op losse schroeven. Het CDA vraagt het kabinet het voorstel voor de nieuwe taks los te knippen uit het Belastingplan waarin de 5 miljard euro aan lastenverlichting voor burgers en bedrijven wordt geregeld. Op die manier kan het CDA straks wel de lastenverlichting steunen, maar heeft het de handen vrij de vermogenstaks als een baksteen te laten vallen.

CDA-leider Buma maakte dit vandaag duidelijk bij de algemene politieke beschouwingen.

Rendement

Steun van het CDA is later dit jaar cruciaal in de Eerste Kamer waar VVD en PvdA geen meerderheid hebben en steun van de oppositie nodig is. Het CDA is een partij die het kabinet daar vrijwel zeker nodig heeft. Staatssecretaris Wiebes (Financiën) wil vermogens voortaan anders gaan belasten. Mensen met veel vermogen worden daarbij zwaarder belast omdat zij ook gemiddeld een hoger rendement halen. Maar aan dat plan zitten volgens fiscalisten veel haken en ogen en rechtszaken dreigen al. Nu rekent de fiscus nog standaard met een fictief rendement van 4 procent waarover 30 procent belasting wordt betaald. Hierdoor komt het voor dat mensen met spaargeld vanwege de lage rente meer belasting over vermogen betalen dan het rendement dat ze behaald hebben.

Eerlijker

Maar over de vraag of de nieuwe systematiek echt eerlijker is bestaan grote twijfels. Nog steeds wordt niet het echt behaalde rendement belast, maar wordt gerekend met een fictief rendement. Buma wilde het plan nog niet definitief afschieten, maar door het kabinet te vragen het plan uit het Belastingplan te knippen houdt hij wel nadrukkelijk de mogelijkheid open om het af te schieten. „Wij hebben grote twijfels over de springerige manier van de nieuwe vermogensrendementsheffing. Onze aarzelingen zijn zeer groot”, aldus Buma.   

In het debat werd eerder op de dag duidelijk dat de pijlen zijn gericht op de Justitiebegroting. De kans is groot dat de plannen van minister Van der Steur verbouwd moeten worden, want anders sneuvelt zijn begroting later dit jaar in de Eerste Kamer. Tot ergernis van de oppositie doet Veiligheid en Justitie in de begroting net alsof er geen tegenvallers aan zitten te komen op het gebied van rechtsbijstand, eigen bijdrage en griffierechten. Bezuinigingen op die kwesties kunnen niet rekenen op steun bij de oppositie, partijen die later dit jaar wel noodzakelijk zijn voor steun in de Eerste Kamer.

Veiligheidsbegroting

Daarnaast begroot Justitie erg krap gezien de veiligheidsproblemen en slechte kwaliteit bij het OM, vindt de oppositie. Het departement haalt ook nog eens allerlei boekhoudkundige trucs uit zoals kasschuiven waarbij toekomstige inkomsten alvast worden uitgegeven. Ook worden er honderden miljoenen euro’s geleend bij minister Dijsselbloem (Financiën). „Een houtje touwtje-begroting”, vond CU-leider Slob. Tot ergernis van de oppositie deed VVD-fractievoorzitter Zijlstra luchtig over de problemen. Wel gaf hij met gevoel voor understatement toe „dat het niet de meest geweldige begroting is die ik ooit heb gezien”. 

Vandaag komen alle fractievoorzitters aan het woord en mogen ze hun zegje doen over de kabinetsplannen voor volgend jaar. Veel aandacht ging ook uit naar het vluchtelingenprobleem. Zijlstra werd fel aangevallen omdat hij stelde dat het een illusie is te denken dat Europese grenzen met een hek kunnen worden afgesloten. Dit terwijl de liberalen altijd hebben gezegd dat de grenzen dicht moeten, maar volgens Zijlstra was dat beeldspraak. „De grenzen sluiten is een droombeeld. Ze gaan dan via een landweggetje’’, zei de VVD-fractievoorzitter. Hij probeerde de verbijsterde oppositie uit te leggen dat een veilige opvang van vluchtelingen in de landen rond Syrië ervoor moet zorgen dat ze de dure en gevaarlijke reis naar Europa niet meer maken.