Nieuws/Binnenland
504651
Binnenland

Staten-Generaal vieren verjaardag per app

DEN HAAG - Het feestgedruis rond Prinsjesdag is amper geluwd of de Staten-Generaal nemen al een voorschot op hun 200e verjaardag. Met ingang van heden zijn er een app en een website over twee eeuwen parlement, werkwijze en aankomende jubileumactiviteiten.

Op vrijdag 16 oktober is het precies twee eeuwen geleden dat de eerste Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer plaatshad. Het was het officiële begin van het parlementaire systeem zoals we dat nu hebben.

Het blijft niet bij de app en de website. Op 9 en 10 oktober houden Eerste en Tweede Kamer plus de Ridderzaal open huis. Belangstellenden kunnen zich de website aanmelden voor een rondleiding door Kamers en zaal. In tenten op het Plein voor de hoofdingang van de Tweede Kamer zijn allerlei activiteiten en kan het publiek politici ontmoeten. Iedereen kan er zonder aanmelding terecht.

Het jubileum wordt op de verjaardag zelf, 16 oktober dus, gevierd in de Ridderzaal. Er zijn het hele jaar door ook nog rondleidingen in alleen de Tweede Kamer.