Nieuws/Binnenland
504667
Binnenland

Vlaardingers mogen weer naar buiten

VLAARDINGEN - De grote brand in het centrum van Vlaardingen die dinsdag voor veel rookoverlast heeft gezorgd, is onder controle. Mensen die het advies hadden gekregen binnen te blijven, zoals kinderen op een aantal scholen, mogen weer naar buiten.

Het nablussen is nog bezig. Straten in de directe omgeving zijn nog afgezet tot het vuur helemaal uit is. Er kan nog een brandlucht worden geroken, aldus de brandweer.

Vanwege de rookoverlast van de brand, die om 08.30 uur uitbrak in een vrijstaand bedrijvenpand, werden een weekmarkt, het treinstation en een kinderdagverblijf ontruimd. Het treinverkeer ligt nog stil.

Uit het pand aan de Oosthavenkade kwam veel rook die vanwege het weer ook nog eens bleef hangen. Sirenes gingen af om de mensen erop te attenderen dat ze uit de rook moesten blijven, ramen en deuren dicht moesten doen en de mechanische ventilatie uit moesten zetten.

Ook kwam het advies aan acht scholen om leerlingen binnen te houden. In totaal ging het om 1500 tot 2000 leerlingen, meldt de gemeente. Als kinderen geen les meer hadden, mochten ze wel door ouders worden afgehaald. Drie scholen maakten gebruik van een aanbod van de gemeente om lunchpakketjes te verstrekken.

Ook tien kinderdagverblijven en peuterspeelzalen kregen de raad iedereen binnen te houden. Een kinderdagverblijf waar zestien kinderen en vier begeleiders waren, werd ontruimd.

Op het alarmnummer 112 en op een medische post van het Rode Kruis, die in een kerk werd ingericht, hebben zich geen mensen met ademhalingsklachten gemeld. Wel werden op de post circa tien kinderen van een dagverblijf opgevangen.

De rookoverlast beperkte zich tot Vlaardingen. Er is geen asbest gemeten. Politie en brandweer doen onderzoek naar de oorzaak van de brand.