Nieuws
504669
Nieuws

In het nieuws

Buitenspelen verkleint kans op bijziendheid

GEEN - Elke dag je kinderen 40 minuten laten buitenspelen. Dat is volgens een Chinees onderzoek voldoende om bijziendheid te voorkomen bij kinderen. Het aantal kinderen dat een bril moet dragen zal dan met een kwart dalen.

Onderzoekers hebben drie jaar lang 1.300 kinderen onderzocht in China. Voor het eerst hebben zij een verband gezien tussen het buitenspelen en bijziendheid bij kinderen. Want bijziendheid neemt snel toe bij kinderen in Amerika, Europa en vooral in Azië. Bijna 80 tot 90 procent van de leerlingen in Azië hebben een bril of lenzen nodig. Het probleem komt doordat kinderen veel vaker naar beeldschermen kijken die erg dichtbij zijn en papier vlak onder neus hebben.

--

Opvoeddeskundige: 'Leer kind op zichzelf vertrouwen met buitenspelen'

--

Positief effect

Bijziendheidsspecialiste Caroline Klaver van het Erasmus MC Rotterdam vertelde aan Gezondheidsnet hoe het waarschijnlijk komt dat buitenspelen een positief effect heeft op de ogen:

  • Als kinderen buitenspelen kan het zijn dat zij hun ogen vaker focussen op voorwerpen in de verte waardoor de ogen scherper blijven.
  • Onder invloed van de buitenlucht is het mogelijk dat er extra dopamine word aangemaakt. Dat beschermt de oogbol tegen vervorming.

Wat is bijziendheid

Als je bijziend bent, kun je voorwerpen in de verte niet goed scherp zien en voorwerpen die dichtbij zijn wel goed zien. Het probleem is dat er steeds meer mensen bijkomen die ernstig bijziend zijn. Erfelijkheid speelt waarschijnlijk een grote rol hierbij.