Nieuws/Binnenland
504676
Binnenland

Stoet politiemensen trekt langs Tweede Kamer

DEN HAAG - Een stoet van duizenden actievoerende agenten is woensdagmiddag met groot kabaal langs het Tweede Kamergebouw getrokken. Met loeiende sirenes, trommels en leuzen vroegen ze aandacht voor het cao-conflict dat draait om meer loon en betere arbeidsvoorwaarden.

De blokkade van vier ministeries die 's ochtends om negen uur begon, is opgeheven. De agenten trokken daarna in een lange stoet naar het Malieveld.

Volgens de bonden was de stoet zo'n 2,5 kilometer lang. Er zouden veel meer agenten mee hebben gedaan dan de eerder geschatte 5000.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de rijksbegroting voor volgend jaar.

De actievoerende agenten in Den Haag keerden eerder 'hun' minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) demonstratief de rug toe. De bewindsman werd daarvoor met gejoel en boegeroep onthaald, toen hij woensdagochtend kort zijn gezicht liet zien bij de protestactie.

Korpschef

Ook korpschef Gerard Bouman bezocht woensdag de actievoerende agenten. Hij en lid van de korpsleiding Jannine van den Berg spraken daar met politiemensen. Ze benadrukten dat ze het van groot belang vinden dat er "zo spoedig mogelijk een cao wordt afgesloten die recht doet aan de zwaarte van het politiewerk".

Politiemensen hadden kritiek op Bouman omdat die partij zou kiezen voor de politiek in het lopende cao-conflict en niet voor de eigen mensen. In berichten op het interne computernetwerk van de politie klaagden ze over de afstand tussen de werkvloer en de korpsleiding. Die zou te groot zijn geworden.

Politiebureaus

De grote actie in Den Haag betekent dat elders in het land politiebureaus tussen 07.00 en 17.00 uur zijn gesloten voor het publiek. De politie neemt alleen spoedeisende meldingen in behandeling.