Nieuws/Binnenland
504683
Binnenland

Tips

Huiswerk doen met je kind: zo doe je dat

GEEN - Als je kind op de middelbare school begint, gaat er een hele nieuwe wereld voor hem of haar open. Die van plannen en huiswerk. Gelukkig hebben steeds meer scholen volgsystemen als Magister, waardoor de kinderen goed kunnen zien wat hun huiswerk is en wanneer er een overhoring plaats vindt. Toch is plannen, vooral in het begin, vaak nog een vak apart.

Hoe leer je Frans woordjes? Hoe bereid je je voor op een wiskundeproefwerk? En hoe maak je een samenvatting geschiedenis? Voor veel bruggers (en hun ouders) is het zoeken naar de juiste methode. VROUW journalist Daphne van Rossum, moeder van een brugklasser, las 'De huiswerkhulp' van Eva Rensman en Hajo Schoppen en geeft alvast een paar tips.

"Wat handig aan dit boek is, is dat er twee delen zijn. Je koopt ze samen. Een deel is voor de ouders en een deel voor de leerlingen. Nu ben je als ouder wel zo nieuwsgierig dat je begint te lezen in het deel voor leerlingen (ik dan). Wat ik daaraan handig vind, is dat het op vakken is ingedeeld. Dus wat is moeilijk aan wiskunde (het is een vak waarop je op een nieuwe manier leert denken), maar geeft ook hoop (iedereen kan wiskunde, maar je moet het stukje voor stukje opbouwen en het vorige stukje heeft met het volgende stukje te maken). Het allerbelangrijkste bij wiskunde is huiswerk maken, lees ik. En je moet alle tussenschappen opschrijven. Een goede tip is dat je al je huiswerk nakijkt met het antwoordenboek. Veel leerlingen vinden het wel best, als ze klaar zijn terwijl je juist veel kan leren uit het antwoordenboek. Nu zag ik mijn zoon het antwoordenboek al pakken toen hij het antwoord niet wist. Maar dat is een ander verhaal. Bij een toets is de tip om van elke onderdeel de moeilijke sommen nog een keer te maken."

--Helft ouders kan niet helpen bij huiswerk--

Wiskunde

In het boekje voor ouders komt wiskunde ook terug, daarin lees ik dat de wiskunde van nu anders is dan die van vroeger. Vroeger moest je kale rijtjes maken, nu moest je formules uit je hoofd leren. Nu staat rondom de sommen een verhaaltje, een context. Daarmee sluit het aan op de manier waarop rekenen wordt aangeboden op de basisschool. Ik heb zelf een wiskundefobie, omdat ik al heel snel de draad kwijt was, maar in dit boekje lees ik dat ik mijn kind niet bang moet maken voor wiskunde en hem moet stimuleren zijn werk na te kijken en huiswerk te maken. Ik probeer mijn zoon overigens wel te helpen met zijn wiskunde en merk dat er allerlei leuke filmpjes op internet staan over ribben, hoeken en vlakken. Ik heb ik korte tijd heel wat opgefrist! 

Omdat we nu al een paar weken onderweg zijn, weet ik uit ervaring dat 's avonds huiswerk maken geen goed idee is. Brugger is moe. Logisch na een dag vol school. Tip is dan ook om huiswerk te spreiden. Elke dag een half uurtje is beter dan doorblokken tot de avond. Ik merk ook dat de smartphone heel er afleidt. Die kan beter weg, is de tip.

Tips

In het boekje voor leerlingen staat een handig rijtje tips om slim te leren. Ik zou zeggen doe er je voordeel mee: