Nieuws/Binnenland
504685
Binnenland

Begroting Justitie gekraakt

Den Haag - De oppositie kraakt de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De kans is groot dat de plannen van minister Van der Steur verbouwd moeten worden, want anders sneuvelt zijn begroting later dit jaar in de Eerste Kamer waar VVD en PvdA samen geen meerderheid hebben.

Dat bleek vanochtend bij de algemene politieke beschouwingen, het belangrijkste debat van het jaar waarin de Tweede Kamer de plannen van het kabinet bespreekt voor volgend jaar. Tot ergernis van de oppositie doet Veiligheid en Justitie in de begroting net alsof er geen tegenvallers aan zitten te komen op het gebied van rechtsbijstand, eigen bijdrage en griffierechten. Bezuinigingen op die kwesties kunnen niet rekenen op steun bij de oppositie, partijen die later dit jaar wel noodzakelijk zijn voor steun in de Eerste Kamer. Daarnaast begroot Justitie erg krap gezien de veiligheidsproblemen en slechte kwaliteit bij het OM, vindt de oppositie. Het departement haalt ook nog eens allerlei boekhoudkundige trucs uit zoals kasschuiven waarbij toekomstige inkomsten alvast worden uitgegeven. Ook worden er honderden miljoenen euro’s geleend bij minister Dijsselbloem (Financiën). „Een houtje touwtje-begroting”, vond CU-leider Slob.

Tot ergernis van de oppositie deed VVD-fractievoorzitter Zijlstra luchtig over de problemen. Wel gaf hij met gevoel voor understatement toe „dat het niet de meest geweldige begroting is die ik ooit heb gezien”. Maar hij wil nu nog niet vooruit lopen op mogelijke problemen in de Eerste Kamer. Hij zei te verwachten dat het kabinet met een oplossing komt en mocht dat niet lukken dan komt het kabinet terug naar de Tweede Kamer. Oppositiepartijen vonden dat Zijlstra de kop in het zand steekt omdat overduidelijk is dat de plannen zo niet de eindstreep in de senaat gaan halen.

Vandaag komen alle fractievoorzitters aan het woord en mogen ze hun zegje doen over de kabinetsplannen voor volgend jaar. Veel aandacht ging ook uit naar het vluchtelingenprobleem. Zijlstra werd fel aangevallen omdat hij stelde dat het een illusie is te denken dat Europese grenzen met een hek kunnen worden afgesloten. Dit terwijl de liberalen altijd hebben gezegd dat de grenzen dicht moeten, maar volgens Zijlstra was dat beeldspraak. „De grenzen sluiten is een droombeeld. Ze gaan dan via een landweggetje’’, zei de VVD-fractievoorzitter. Hij probeerde de verbijsterde oppositie uit te leggen dat een veilige opvang van vluchtelingen in de landen rond Syrië ervoor moet zorgen dat ze de dure en gevaarlijke reis naar Europa niet meer maken.

Zijlstra zei dat de opvang van asielzoekers die niet terug kunnen naar hun land omdat daar een oorlog heerst, tijdelijk moet zijn. Nu worden verblijfsvergunningen verstrekt voor vijf jaar. Wat de VVD betreft wordt dat teruggebracht naar één jaar. Als er dan nog geen veilige opvang in de regio is georganiseerd, kan de vergunning verlengd worden met een jaar.

SP-leider Roemer stelde in zijn bijdrage dat het kabinet een verkeerde koers vaart. „Welke invloed hebben mensen nog op belangrijke beslissingen? Via de markt kun je de samenleving niet inrichten”, bereed de SP-voorman een klassiek socialistisch stokpaardje. D66-leider Pechtold viel het kabinet aan vanwege de in zijn ogen veel te beperkte banengroei. Dat kan veel beter nu de economie weer groeit, vond hij. Morgen antwoordt premier Rutte.