Nieuws
504691
Nieuws

Praat mee

Zou jij je ouders 'in' huis nemen?

GEEN - Je ouders kunnen niet meer zelfstandig wonen, maar zien een verhuizing naar het bejaardentehuis nog niet zitten. Wat doe je dan? Wilfried Gradus bedacht een oplossing: een woning die je aan je eigen huis klikt. Wat denken jullie: goed plan?

Het is een probleem waar veel mensen mee worstelen: ouders die eigenlijk niet meer geheel zelfstandig kunnen wonen, maar het nog te vroeg vinden voor een bejaardentehuis. Iets waar bedenker Wilfried zelf ook tegenaan liep. Hij was vijf jaar mantelzorger voor zijn ouders en ontdekte dat ouderen langer zelfstandig en vitaal blijven als ze in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.

---Open brief: 'Straks zwerft mijn demente vader over straat'---

Minihuisjes

Om dit mogelijk te maken bedacht de Eindhovenaar een oplossing: een aanklikwoning. Deze kleine minihuisjes kun je heel eenvoudig aan je eigen woning koppelen. Waardoor je ouders langer zelfstandig kunnen blijven wonen én jij als mantelzorger kunt bijspringen, mocht dat nodig zijn.

---Als mantelzorger wil je ook even tijd voor jezelf---

Calamiteiten

"Je kunt de minihuisjes op elk woningtype aanklikken", vertelt de 56-jarige Gradus. "Ze zijn verkrijgbaar in een één- en tweepersoonsvariant. Daarnaast zijn ze voorzien van sensoren, camera's en gps-gestuurde apparaten die bij calamiteiten een signaal naar een centrale, mantelzorger of familie stuurt."

Wat vinden jullie van het idee? Zouden jullie je ouders 'in' huis nemen? Waarom wel/niet?

Praat mee!