Nieuws/Buitenland
504700
Buitenland

VN wil speciaal strafhof voor Sri Lanka

GENEVE/COLOMBO - De regeringstroepen in Sri Lanka en de Tamilrebellen, de Tamil Tijgers, hebben in hun langdurige strijd waarschijnlijk op grote schaal oorlogsmisdaden gepleegd. Tot deze conclusie komt de mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. De VN roepen op tot berechting van de daders door een speciale rechtbank, die niet alleen uit rechters uit Sri Lanka maar ook uit buitenlandse magistraten wordt samengesteld.

Sri Lanka heeft in een reactie toegezegd alles in het werk te stellen recht te doen en waar mogelijk geleden schade te vergoeden. De verklaring van het Sri Lankaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat niet direct in op de suggestie een gemengd hof op te richten. Dergelijke hoven werden eerder opgezet in Cambodja en Sierra Leone.

De wrede strijd tussen de separatistische Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE) en de regering sleepte zich voort van halverwege 1983 tot in mei 2009. Toen versloegen de regeringstroepen de rebellen, die een eigen staat voor de etnische Tamils wilden. Het onderzoek van de VN naar deze oorlog richtte zich op de jaren 2002 - 2011.