Nieuws/Binnenland
504717
Binnenland

Syrisch paspoort voor 'Mark Rutte'

Het blijkt een fluitje van een cent te zijn om een vals Syrisch paspoort te verkrijgen. Binnen 40 uur en voor 825 dollar had een journalist een Syrisch identiteitsbewijs voor 'Malek Ramadan' binnen, met een pasfoto van premier Mark Rutte.

De Nederlandse journalist Harald Doornbos schrijft in Nieuwe Revu dat hij slechts één telefoontje hoefde te plegen om aan het valse paspoort te komen. ,,Het enige wat je nodig hebt is een telefoonnummer van een van de vele paspoortvervalsers en omgerekend 750 euro. En binnen 40 uur heb je een paspoort."

Eerder werd al bekend dat er een ware run was ontstaan op Syrische paspoorten, omdat migranten die niet uit Syrië komen weten dat Syrische vluchtelingen in veel Europese landen met open armen worden ontvangen. Het blijkt nu dat het enorm eenvoudig is om aan zo'n paspoort te komen.

De man die Doornbos belde, deed namelijk totaal niet moeilijk over het identiteitsbewijs. ,,Ik kon zelf foto en naam kiezen die op het paspoort moest. Dus toen heb ik maar een fotoootje gebruikt van Mark Rutte (M.R) en naam Malek Ramadan (M.R)", schrijft Doornbos op Twitter. ,,Een proefdruk van het paspoort appen de vervalsers ook eerst naar je toe, zodat je het kunt checken."

Printers

Sinds de oorlog in Syrië zijn duizenden lege paspoorten en de printers van het Assad-regime in handen van Soennitische rebellen. Die verkopen de paspoorten aan iedereen die daarvoor wil betalen.

Met de valse paspoorten kan iedereen, ook mensen met kwade bedoelingen, makkelijker Europa binnenkomen. Volgens Doornbos is de paspoorthandel dan ook beangstigend.  ,,Met een valse identiteit zal het nog veel lastiger worden om terroristen te traceren en aanslagen te voorkomen."

Wilders

PVV-leider Geert Wilders reageerde tijdens de Algemene Beschouwingen op het valse paspoort met de foto van premier Rutte. Volgens de PVV-voorman kunnen terroristen makkelijk on sland binnenkomen met een soortgelijk vals paspoort.