Nieuws/Buitenland
504743
Buitenland

Islamitische Staat bedreigt ook Libanon

PARIJS - Het gebied dat de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) in Syrië beheersen is de laatste tijd sterk uitgebreid en de terreurbeweging bedreigt daarom ook Libanon. Dat zei de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian woensdag in een radioprogramma.

IS rukt ook bij de grote stad Aleppo snel op. Daar bedreigt IS volgens Le Drian zowel de troepen van president Bashar al-Assad als de door het Westen gesteunde rebellengroep Vrije Syrische Leger. "Achter de lijn Damascus - Homs die Assad in handen probeert te houden, ligt Libanon, dat ook wordt bedreigd", aldus de Franse bewindsman.

Le Drian beklemtoonde het westerse standpunt dat Assad geen onderdeel van de oplossing van de conflicten in Syrië vormt. Hij moet zo snel mogelijk weg, zei hij. Rusland probeert opnieuw bondgenoot Assad naar voren te schuiven als partner in de strijd tegen IS. Rusland is nauw verbonden met het regime van de clan van de familie Assad, die al 45 jaar aan de macht is. Het gebied dat de president nog beheerst, is volgens waarnemers sinds het begin van de burgeroorlog in 2011 geslonken tot een zesde van Syrië.

Frankrijk gaat in de komende weken beginnen met luchtaanvallen op doelen in Syrië, aldus Le Drian. De regering heeft pas besloten de aanvallen binnen de internationale coalitie tegen IS uit te breiden van Irak naar Syrië, maar het is vooralsnog bij verkenningsvluchten gebleven. Nederland bombardeert in deze coalitie vooralsnog alleen doelen in Irak, waar IS oorspronkelijk vandaan komt.