Nieuws/Binnenland
504745
Binnenland

Noodopvang asielzoekers Amsterdam in sporthal

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam vangt woensdag de eerste driehonderd asielzoekers op in sportcentrum Caland in Osdorp. De sporthal wordt momenteel ingericht voor de tijdelijke noodopvang. De komende dagen breidt Amsterdam de noodopvang uit met andere locaties.

"De sporthal biedt de komende dagen zowel nacht- als dagopvang", laat directeur Inge Vyent weten. De hal heeft een opvangcapaciteit voor maximaal 350 personen. Sportcentrum Caland is een officiële opvanglocatie voor opvang na calamiteiten, waarvoor draaiboeken klaarliggen.

Afgelopen nacht heeft het Rode Kruis de eerste bedden gebracht, overdag wordt de rest in gereedheid gebracht voor de komst van de vluchtelingen die volgens Vyent rond 16.00 uur arriveren.

Het gaat om mensen die zich bij de vreemdelingenpolitie melden op het Centraal Station, maar vanwege de grote toestroom nog niet terechtkunnen in het aanmeldcentrum in Ter Apel. De mensen kunnen circa een week terecht in de Amsterdamse noodopvang en reizen daarna door naar een opvanglocatie van het COA.

Amsterdam wil de noodopvang per dag met driehonderd plekken uitbreiden tot 1500 plekken in totaal. "We hebben een flink aantal locaties in beeld, zoals sporthallen en leegstaande kantoren. We maken nu een afweging welk panden het snelst beschikbaar zijn en het beste voldoen", zegt een gemeentewoordvoerder. "Na een dag of vijf zitten we dan op 1500, zoals dinsdag is afgesproken met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)", aldus de zegsman.