Nieuws
504754
Nieuws

Pechtold valt VVD aan: waar zijn de banen?

DEN HAAG - D66 verwijt het kabinet dat het te weinig nieuwe banen schept. Tijdens de algemene beschouwingen viel D66-leider Alexander Pechtold woensdag VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra daarover aan.

Met de 5 miljard euro lastenverlichting hoopt het kabinet 35.000 nieuwe banen te scheppen. D66 diende dinsdag een plan in waarbij een lastenverlichting van 6,5 miljard euro zou moeten leiden tot 75.000 extra banen. "Waar zijn toch die banen gebleven", zei Pechtold tegen Zijlstra. "Ik zie niks. Er wordt geld uitgegeven, maar het resultaat is minimaal."

Zijlstra wees er op dat het kabinet de belastingen op arbeid gaat verlagen, waardoor het voor werkgevers aantrekkelijker wordt mensen aan te nemen en werknemers meer van hun brutosalaris over houden. Dat moet leiden tot meer werkgelegenheid. Volgens Zijlstra staat Nederland er beter voor sinds de VVD in 2010 regeringsverantwoordelijkheid kreeg. Pechtold verweet Zijlstra dat de coalitie van VVD en PvdA hoogstens met papieren oplossingen komt: voor de opvang van illegalen, voor vluchtelingen, voor het klimaat en ook voor de werkgelegenheid.

Zijlstra gaf toe dat VVD en PvdA het heel vaak oneens zijn en een fundamenteel andere visie hebben op veel zaken. "Maar het mooie is dat wij er in slagen voor elk probleem een oplossing te vinden. U heeft wel commentaar, maar nooit een visie", zei hij tegen Pechtold.