Nieuws
504757
Nieuws

Deal €90 miljard

Brouwer AB Inbev wil SABMiller kopen

Bierbrouwer AB Inbev heeft de intentie tot een bod gedaan op concurrent SABMiller, eigenaar van Grolsch. Daarmee zouden de twee grootste bierbmakers ter wereld samengaan.

Die intentie meldde AB Inbev woensdagochtend. Het concern zegt in een korte verklaring op het punt te staan het bod uit te brengen. Het bod zou een omvang van €90 miljard hebben, maar dat is niet bevestigd.

ABInbev is de grootste brouwer, gemeten naar omzet. Het heeft SABMiller formeel gemeld een bod te gaan doen op het gehele bedrijf.

Koerssprong SABMiller

In reactie op het bod, waarover al eerder geruchten de ronde deden, steeg de koers van SABMiller met 19%, ABInbev zelf ging met 7,4% omhoog, Heineken noteerde direct 5% in de plus.

Volgens SABMiller is er nog geen gedetailleerd voorstel van AB InBev binnengekomen. 'Het bestuur zal elk bod bestuderen en gepast beantwoorden', aldus reageerde de prooi.

Corona en Grolsch

AB Inbev maakt onder meer Stella Artois, Budweiser en Corona, en in Nederland brengt het Jupiler, Hertog Jan, Dommelsch, Hoegaarden, Leffe, Becks en PerfectDraft op de markt.

SABMiller is in diezelfde markt actief met onder andere Grolsch, het merk dat het in 2008 overnam. Het zorgt ook voor het het bottelen van producten van Coca-Cola.

'3G gaf doorslag'

Gesprekken over een overname spelen al jaren; voor het eerst wilde volgens de Financial Times private equity-groep 3G, de grootste aandeelhouder van AB Inbev, praten over de verkoop van aandelen.

Het in Brussel genoteerde AB Inbev had voor het bod uitkwam een marktwaarde van rond €170 miljard. SABMiller, in Londen genoteerd maar met een oorsprong in Zuid-Afrika, heeft een marktwaarde van €68 miljard.

Klik hier voor al het actuele beurs- en bedrijfsnieuws