Nieuws/Binnenland
504764
Binnenland

"Ik had die klap nooit mogen geven"

Excuses Badr aan slachtoffer

UPDATE 11:50 Badr Hari heeft in de rechtszaal zijn excuses aangeboden aan zakenman Koen Everink. "Ik vind het treurig om te horen wat je moet meemaken. Als sportman begrijp ik hoe zwaar je daardoor kunt lijden."

Everink ondervindt ruim drie jaar na het 'Sensation-incident' in de Amsterdam ArenA nog dagelijks de lichamelijke en geestelijke gevolgen van de zware mishandeling waaraan hij ten prooi viel. Dat zei hij woensdag tijdens de tweede dag van het hoger beroep in de strafzaak tegen kickbokser Badr Hari (30) en medeverdachte Ferhat Y. (37).

Everink werd in de nacht van 7 op 8 juli 2012 zwaar mishandeld in een skybox in de Amsterdam Arena. Hij kreeg onder meer een kopstoot en zijn linkervoet werd er bijna geheel afgetrapt. Hari is in eerste aanleg veroordeeld voor deze en een aantal andere mishandelingen, Y. werd vrijgesproken. Zowel Hari als het OM ging in hoger beroep.

Door het "zinloze eenzijdige geweld' voelt een deel van Everinks enkel permanent verdoofd, volgens artsen als gevolg van een zenuwbeschadiging. Voetballen, zijn grote hobby, gaat niet meer. Hardlopen lukt evenmin. "Kort gezegd mis ik 15 tot 20 procent functionaliteit', aldus Everink.

De zakenman sprak van een "zwarte nacht" in zijn leven en hij zei dat de verdachten de afgelopen jaren "geen enkele poging" hebben ondernomen met hem in contact te komen over een schadeloosstelling. Daaruit blijkt volgens hem dat geen sprake is van oprechte spijt. "In plaats daarvan regeren leugens, op straat en in het zakelijk leven."

Als gevolg daarvan heeft Everink moeten constateren dat sommige relaties "liever geen zaken meer met mij doen, omdat rond de hele kwestie een zweem van criminaliteit hangt". Hij heeft daardoor het gevoel dat hij zelf in het verdachtenbankje zit en zelf schuldig is. "Dat gevoel van onrecht doet nog het meeste pijn", zei hij.

Hari zei met de man te doen te hebben: "Ik had die klap nooit mogen geven. Ik hoop dat we nog een keer met elkaar kunnen zitten en elkaar de hand kunnen schudden", aldus de vechtsporter.

Rechtbankverslaggeefster Saskia Belleman twittert vanuit de rechtszaal.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");