Nieuws/Buitenland
504786
Buitenland

President Nigeria onderhandelt met Boko Haram

ABUJA - De Nigeriaanse regering praat met de terreurgroep Boko Haram over de vrijlating van circa tweehonderd ontvoerde schoolmeisjes. President Mohammadu Buhari heeft dit bevestigd, meldde het Nigeriaanse persbureau NAN woensdag.

Buhari zei dat de groep onder meer de vrijlating van hun bommenexpert heeft geëist in ruil voor de tweehonderd schoolmeisjes die op 15 april 2014 zijn ontvoerd. Die eis wordt in elk geval niet ingewilligd volgens Buhari. De meisjes werden meegenomen uit een kostschool in Chibok, in de noordoostelijke deelstaat Borno.

De voormalige militaire couppleger Buhari is eerder dit jaar tot president gekozen. Generaal Buhari greep in 1983 de macht en regeerde het land twee jaar lang met ijzeren vuist. Veel kiezers verwachten nu van hem dat hij als militair en islamiet uit het noorden met harde hand een einde maakt aan het bloedvergieten door Boko Haram in Borno. Buhari heeft niet eerder over onderhandelingen gerept. Hij zei steeds de groep snel te zullen verslaan.

Boko Haram is een soort sekte die in 2002 door Mohammed Yusuf in Maiduguri werd gesticht. Hij wilde een einde maken aan alle westerse invloeden in de regio. De beweging werd op den duur uiterst gewelddadig, vooral onder leiding van Abubakar Shekau die de in 2009 gedode Yusuf opvolgde. Tegenwoordig ziet de groep zichzelf als een afdeling van Islamitische Staat.

Boko Haram heeft minstens 13.000 Nigerianen om het leven gebracht en ervoor gezorgd dat nog eens 1,5 miljoen mensen ontheemd zijn. De beweging heeft sinds begin 2014 zeker 2000 vrouwen en kinderen ontvoerd.