Nieuws/Binnenland
504791
Binnenland

Amsterdam zoekt plekken voor noodopvang

AMSTERDAM - Het gaat de gemeente Amsterdam naar eigen zeggen lukken om woensdagavond driehonderd asielzoekers tijdelijk op te vangen. De plek is echter nog niet uitgekozen.

"We hebben een flink aantal locaties in beeld, zoals sporthallen en leegstaande kantoren. We maken nu een afweging welk panden het snelst beschikbaar zijn en het beste voldoen. We weten zeker dat het gaat lukken", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Amsterdam wil de noodopvang per dag met driehonderd plekken uitbreiden tot 1500 plekken in totaal. De gemeente wil steeds buurtbewoners vooraf informeren over de tijdelijke noodopvang in hun buurt. "Na een dag of vijf zitten we dan op 1500, zoals dinsdag is afgesproken met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)", aldus de zegsman.

Het gaat om mensen die zich bij de vreemdelingenpolitie melden op het Centraal Station, maar vanwege de grote toestroom nog niet terechtkunnen in het aanmeldcentrum in Ter Apel. De mensen kunnen circa een week terecht in de Amsterdamse noodopvang en reizen daarna door naar een opvanglocatie van het COA.

De Amsterdamse noodopvang voor vluchtelingen blijft enkele weken beschikbaar, tot het moment dat het COA maatregelen heeft genomen om de toestroom weer te verwerken.