Nieuws
504792
Nieuws

New York Fashion Week

Diesel Black Gold ontwerper maakt mannenmode vrouwelijk

NEW YORK - Met krachtige lijnen, kraakhelder katoen en soepel leer zette Diesel Black Gold ontwerper Andreas Melbostad een zuivere collectie neer.

In het hart van Wallstreet waar je tegenwoordig niet omver wordt gelopen door mannen in pakken, maar toeristen die nog iets van de magie van weleer willen opsnuiven, presenteerde hij zijn leren dungerees, korte bikerjacks met veters, rokjes van vierkante broderie Anglaise en katoenen a-symmetrische jurken met verschoven panden. 

 

Het geheel was coherent en stellig. Waarmee Melbostad subtiel aangaf dat hij de Diesel Black Gold klassiekers nu wel kent en verder wil, nieuwe klassiekers maken. Zoals een leren overall met brede gespen, een kort blauw jack van suède met studs, korte jurken die hij baseerde op het klassieke mannenshirt en topjes van hoekig broderie Anglaise met een ontblote schouder. Daar ging hij iets te lang op door, waardoor hij her en der tijdens de show in herhaling viel.

 

Gendervrije kleding

Een dag eerder kreeg ik op het Only the Brave hoofdkantoor, het moederbedrijf van Viktor & Rolf, Maison Margiela, DSquared2, Marni, Diesel en Diesel Black Gold, een preview van de ontwerper. Samen liepen we door de collectie en legde hij uit dat zijn beginpunt van de collectie een plaatje van een vrouw in een mannenshirt was.  

"Elke vrouw zou iets uit de kast van haar vriend of man moeten trekken", vond Andreas. "Het is op een coole manier sexy, niet plat, niet voor de hand liggend, maar nonchalant". En het gesprek van de dag van nu, want gendervrije kleding duikt vaker de kop op. "Ik wil niet beweren dat deze collectie gendervrij is", weerlegde hij die gedachte.

 

Grafisch dessin

"Mannenstukken vormen de basis, maar alles heeft een vrouwelijke draai. Om te illustreren wat hij precies bedoelde hield hij een kort gilet met een haltersluiting omhoog. "Zie je, echt een mannenmode klassieker, maar door de halter en de gespen is het verfijnder".  

Verder vertelde hij dat abstractie zijn leitmotiv was. "Rust, gen overheersende dessins of te bedachte stukken. We hebben een grafisch dessin en dat is het." Meer was inderdaad niet nodig.