Nieuws/Buitenland
504803
Buitenland

Migranten bereiken Kroatië vanuit Servië

ZAGREB - De politie in Kroatië is woensdag bezig met het registreren van migranten die vanuit Servië het land hebben bereikt. Daarna worden ze vervoerd naar opvangcentra in de buurt van de hoofdstad Zagreb.

Een woordvoerder bevestigde dat er woensdag een onbekend aantal migranten vanuit Servië het land is binnengekomen. Het zou gaan om voornamelijk vrouwen en kinderen.

Hongarije heeft dinsdag de grenzen met Servië afgesloten voor migranten, waardoor die hun heil zoeken in Kroatië, dat lid is van de Europese Unie. De Kroatische president Kolinda Grabar-Kitarovic heeft volgens mediaberichten aan de regering gevraagd om de nationale veiligheidsraad bijeen te roepen. Volgens haar moet er een "overrompeling" van vluchtelingen worden verwacht.

Volgens persbureau Reuters liepen tientallen migranten woensdag door korenvelden in de richting van de Servische grens met Kroatië. Eerder werd al bekendgemaakt dat zeker tien bussen met vluchtelingen werden omgeleid om Hongarije te mijden.

De vluchtelingen hopen om van Kroatië naar Slovenië te reizen en daarvandaan naar Duitsland of Oostenrijk. Slovenië maakt deel uit van de Schengenzone waarbij paspoortvrij reizen mogelijk is in de aangesloten landen.