Nieuws/Binnenland
504809
Binnenland

Rust, ruimte, regelmaat

Zo weids is Zeeland

Parijs en Londen heeft Lida Blanken (57) uit Amsterdam al meerdere malen gezien, maar in haar eigen land was ze nog nooit naar Zeeland geweest. Hoog tijd om deze reisbestemming op het lijstje af te vinken. Kennismaking met een stukje vaderland dat iedere Nederlander gezien moet hebben.

Misschien komt het door het glaasje wijn op deze late zomerse avond, maar onze buurvrouw op het terras van restaurant De Werf in Veere wordt een beetje emotioneel. „Ik mis in de Achterhoek, waar ik nu woon, écht de zee, het water. Ik zou zo terug willen”, zegt ze tegen haar verbaasde vriend. Ze is even terug in haar geboortestreek voor het ringrijden in Veere. „Omdat ik daar zulke mooie herinneringen aan heb in mijn geboorteplaats Zoutelande.”

De volgende dag delen we haar ervaring op het Oranjeplein. Opvallend veel vrouwelijke deelnemers proberen op ongezadelde paarden tussen de paaltjes door de opgehangen ring te spiesen. Terwijl deze Zeeuwse traditie toch een overblijfsel is uit de riddertijd, toen het juist de bedoeling was dat de mannen de ring, als ereprijs door jonkvrouwen beschikbaar gesteld, probeerden te veroveren.

De versierde Belgische trekpaarden maken in het zonnetje een prachtig plaatje tussen de vele bezoekers op de fiets. Die komen voor de veerboot aan de andere kant van de dijk die ze het Veerse Meer overzet. Dat glinstert lieflijk vergeleken bij de Oosterschelde de dag ervoor.

Zeehonden

In de striemende wind tuurden we toen vanaf de MS Onrust door onze verrekijkers naar de zeehonden op het unieke natuurgebied dat de Roggenplaat vormt. Waar ooit de Zeeuwen de strijd tegen de elementen opgaven en zich achter de dijken terugtrokken, liggen ze uit te rusten van hun jacht op voedsel. De tocht met de MS Onrust is echt een aanrader voor wie wil kennismaken met Zeeland. Sonja van der Vloet van VVV Zeeland had onze twijfel terecht weggewuifd toen wij opperden of zeehonden niet meer bij de Wadden hoorden. „Bij ons zie je altijd op de achtergrond de Zeelandbrug of de Oosterscheldedam.”

En we zien niet alleen zeehonden. De Nederlands/Duitse gasten haasten zich onmiddellijk naar stuurboord als zich onder water tussen de dijk en het schip een bruinvis weghaast. In een flits laat hij even zijn kop zien maar het publiek blijft nog lang kijken naar waar hij is gebleven.

Onze gids Elbrich zorgt ervoor dat de kinderen in het gezelschap geboeid blijven door ze in een emmer water het onderwaterleven op een ankertouw te laten zien. En zeesterretjes over de kinderhanden te laten kruipen. We passeren uit het water stekende merkpalen die de mosselkweekpercelen markeren en een onduidelijke constructie met kettingen van de Landbouwuniversiteit uit Wageningen waaraan proefwier hangt. Want niet alleen bruinvissen en zeehonden weten dat er goed voedsel is in de Oosterschelde.

 

Mosselen met friet

Zeeland biedt meer dan de van oudsher geteelde aardappelen en uien: zeekraal, lamsoren, oesters en vergeet niet de Oosterscheldekreeft in het seizoen. Helaas is dat net voorbij als wij Zeeland bezoeken maar een pannetje mosselen met heerlijke friet is ook niet te versmaden.

In brasserie De Vierbannen in Ouwerkerk maken ze van alles wat de Zeeuwse grond te bieden heeft menu’s op sterrenniveau. Misschien is het geen toeval dat dit lustoord voor levensgenieters vlak naast het Watersnoodmuseum ligt. Tussen de zeereep en de Laan van de Buitenlandse Pers (zogenoemd vanwege de door hen geschonken populieren) liggen drie ogenschijnlijk willekeurig neergegooide caissons. „Ze waren eigenlijk bedoeld voor de landing in Normandië maar waren hier de laatste mogelijkheid om het gat in de dijk te dichten, anders had dit gedeelte voor altijd onder water gebleven”, vertelt Jaap Schoof (72), oud-directeur van het museum dat nu in de caissons is gevestigd.

„Tonnen zand hebben we ervoor moeten uitgraven.” In de achtergebleven zandheuveltjes golven voor eeuwig de namen van de 1835 slachtoffers die in februari 1953 omkwamen. Door het aanraken van hun naam kunnen de bezoekers naar hun dramatische verhalen luisteren. Jaap Schoof stond niet alleen aan de wieg van het museum, dat inmiddels meer dan 80.000 bezoekers per jaar trekt. Hij is ook het wandelend historisch archief van de ramp, die hij zelf als 9-jarige jongen meemaakte. „Dat baart me wel eens zorgen, wie weet straks nog waar de foto ligt met de gift uit Pakistan? Het zit allemaal hier”, tikt hij op zijn hoofd.

 

Weids

Vergrijzing is het grote probleem van Zeeland, dat zo’n 380.000 inwoners telt, iets meer dan een derde van de bevolking van Amsterdam. Maar daardoor juist kunnen toeristen als Lida Blanken genieten van de rust en ruimte. „Ik geloof niet dat er ergens anders in Nederland van zo’n weids uitzicht te genieten valt”, mijmert ze, gelegen op een ligbed aan het schoonste strand van Nederland in Domburg. Traag trekken schepen over de Noordzee richting Westerschelde, terwijl we van de laatste zonnestralen genieten. „Misschien boek ik volgend jaar hier wel een weekje vakantie in plaats van in het buitenland!”

Reiswijzer

Wij stelden onze reis samen met de hulp van VVV Zeeland.nl. Die biedt ook de mogelijkheid om een ontmoeting met een Zeeuw te hebben. Zo kwamen wij in contact met natuurfotografe Marian Schellekens in Renesse die elk hoekje van Schouwen-Duiveland kent en graag haar liefde met de bezoekers van haar atelier Ja Mar Natuurlijk deelt. Vooral de Schelphoek, een natuurgebied dat in 1953 door de watersnood is ontstaan, heeft haar hart gestolen. „Omdat het licht er telkens anders is.”

Watersport

Naast schilderachtige stadjes als Zierikzee en Veere en de hoofdstad Middelburg is Zeeland ook natuurlijk een bezoek waard voor de liefhebbers van elke denkbare tak van watersport.

Wij logeerden bij watersport- en surfcentrum Brouwersdam. Eigenares Pieternel van der Linde zorgt voor een gastvrij onthaal en er worden sup-, zeil- en surfcursussen gegeven. Komende zaterdag kan iedereen vanaf 10 jaar er gratis terecht om te bodysliden van de waterjump. Van 7 tot 11 oktober worden er ook de vrij toegankelijke Europese kampioenschappen freestyle windsurfen gehouden. Muziekliefhebbers mogen in Domburg Jazz by the Sea niet missen van 18 tot 20 september.

Logies

Overnachten in een strandhuisje is volgens Sonja van der Voet van VVV Zeeland een nieuwe trend. Wij sliepen in een beachlodge aan het Grevelingenmeer (vanaf 87,50 euro p.n, www.Brouwersdam.nl). Heel basic maar ook heerlijk ontwaken met uitzicht over het Grevelingenmeer.

In Veere kozen we voor het romantische Auberge de Campveerse Toren (vanaf 128 euro p.n.) en in Domburg overnachtten we in het nieuwe B&B Zee van Tijd (vanaf 100 euro p.n.), waar gastheer Wilbert Rosman bewijst wat de charme van bed&breakfast is: namelijk een warm bad van persoonlijke aandacht voor de gasten.