Nieuws
504810
Nieuws

Kamer debatteert met Rutte over begroting 2016

DEN HAAG - De Tweede Kamer maakt zich op voor twee lange dagen van debat over de rijksbegroting voor volgend jaar. De algemene politieke beschouwingen worden traditiegetrouw gezien als het belangrijkste debat van het jaar.

De oppositie heeft de messen geslepen voor een flinke confrontatie met premier Mark Rutte. Die voert zelf pas donderdag het woord en moet woensdag vanaf 10.30 uur tot in de loop van de avond luisteren naar de fractievoorzitters in de Tweede Kamer.

Meerdere oppositiepartijen verwijten Rutte dat volgend jaar nog altijd 605.000 mensen werkloos zijn. CDA-leider Sybrand Buma vindt daarnaast dat het kabinet vreselijk achter blijft met het aandragen van oplossingen voor de vluchtelingenproblematiek. D66-leider Alexander Pechtold vindt dat de "glans eraf is" bij het kabinet. Hij wil de lasten niet met 5 maar met 6,5 miljard euro verlagen. Dat moet 75.000 extra banen opleveren.

SP-leider Emile Roemer vindt dat het kabinet een groeiende tweedeling in Nederland aanricht. PVV-leider Geert Wilders verwijt het kabinet dat het de grenzen openstelt voor asielzoekers en terroristen.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");