Nieuws/Binnenland
504813
Binnenland

Agenten blokkeren ministeries

DEN HAAG - UPDATE 9:59. Actievoerende politiemensen hebben het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdagochtend geblokkeerd. Voorzien van rode hesjes hielden ze iets voor 09.00 uur ambtenaren tegen die het departement binnen wilden gaan om te gaan werken.

Bij de actie worden duizenden protesterende agenten uit het hele land in Den Haag verwacht. Dat betekent dat elders in het land politiebureaus tussen 07.00 en 17.00 uur zijn gesloten voor het publiek. De politie neemt alleen spoedeisende meldingen in behandeling.

De protesterende agenten zijn met zo'n honderd bussen en per trein naar Den Haag gekomen. Politiemensen voeren al maanden actie voor een beter cao-voorstel van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie).

Een loonsverhoging die volgens het kabinet ruim 5 procent bedraagt, wijzen ze af. In de verhoging zit geld dat anders voor pensioenen zou zijn gebruikt, stellen de politiebonden. Ze noemen dat een sigaar uit eigen doos.

Actievoerende agenten in rode hesjes hielden bij het ministerie van Veiligheid en Justitie ambtenaren tegen die het departement binnen wilden gaan om te gaan werken. Ook de topambtenaar van het ministerie van Defensie, Erik Akerboom, kwam niet door de blokkade. Hij had een afspraak bij Veiligheid en Justitie, maar werd tegengehouden door de actievoerende agenten.

Zij hebben bordjes bij zich met daarop de leuzen: "Wij blijven komen" en "Geen sigaar uit eigen doos". Op hun hesjes staat: "Lang genoeg loyaal geweest".