Nieuws
504819
Nieuws

Hypotheekrente kan nog lager

De hypotheekrente in Nederland was in vijftig jaar niet zo laag, maar kan best nog wat lager, blijkt uit een vergelijking van de ECB.

In de eurozone waren rentepercentages gemiddeld in de afgelopen zes jaar bijna een procentpunt lager dan in Nederland. In het rapport van de ECB komt de gemiddelde Nederlandse rente op bijna 3% uit in het tweede kwartaal van 2015, terwijl Duitsland en Oostenrijk onder de 2% duiken.

Woningwaarde

Oorzaken zijn dat bij Nederlanders de hypotheek hoger is ten opzichte van hun woningwaarde. Veel huizenkopers lenen nu 103% van de woningwaarde, terwijl dat in Duitsland vaak 70% of 80% is. Dat betekent minder risico voor de Duitse bank en dus een lagere rente. Ook was er de laatste jaren weinig concurrentie op de hypotheekmarkt. De drie grootbanken domineren de markt.

„Maar we kruipen langzaam richting de andere landen”, zegt econoom Dimitry Fleming van ING. „Wat je mag lenen ten opzichte van de woningwaarde is verlaagd, huizenbezitters moeten annuïtair aflossen en de hypotheekrenteaftrek is beperkt. Al die dingen trekken toetreders op de hypotheekmarkt.”

Pensioenfondsen en verzekeraars steken meer geld in hypotheken en ook buitenlandse spelers wagen zich aan Nederlandse hypotheken.

Fleming betwijfelt echter of Nederland de gemiddelde rente in de eurozone gaan benaderen. „We lenen nog steeds meer dan bijvoorbeeld Duitsers.”