Nieuws/Binnenland
504825916
Binnenland

Winterstorm Bella haalt windkracht 10, veel bomen op de weg

Amsterdam - Storm Bella heeft boven de Noordzee windkracht 10 gehaald. Langs de Nederlandse kust bereikte storm Bella stormkracht 9. De zwaarste windstoot werd gemeten op Texel met 116 kilometer per uur, meldt Weeronline. Inmiddels neemt de wind in kracht af. Code geel geldt alleen nog voor het noorden van het land en Limburg, aldus het KNMI.

Ondanks dat onstuimige karakter viel de schade veroorzaakt door Bella nog mee: her en der in het land rukte de brandweer uit om takken van bomen te zagen.

De storm leidde niet tot nauwelijks tot vertragingen bij luchthaven Schiphol. „De wind waait uit een gunstige hoek”, aldus een woordvoerder van de luchthaven. In de vroege ochtend moesten een paar vliegtuigen een zogeheten ’doorstart’ maken omdat de landing mislukte.

Schade

Brandweerkorpsen in het hele land zijn zondag druk in de weer met het afhandelen van de stormschade. Grote calamiteiten bleven uit, meldt onder meer de brandweer Hollands Midden. Die kreeg iets meer dan dertig stormschademeldingen die de eerste winterstorm Bella veroorzaakte.

In de regio Amsterdam valt de stormschade mee. De brandweer Amsterdam-Amstelland spreekt van enkele gevallen reclameborden en takken van bomen. Verder zijn er dakpannen weggewaaid en zijn dakconstructies en zonweringen kapot gewaaid.

In Friesland waaiden bomen en takken op de weg en hield de brandweer met loshangende dakgoten en omgevallen reclameborden. Ook de Veiligheidsregio Zeeland maakt melding van omgewaaide bomen en kapotte dakbedekkingen.

In Brabant waren de afritten van Den Bosch-Maaspoort van de A59 beide dicht door omgewaaide bomen. De afrit vanuit Zonzeel is nog gesloten.

In Den Haag sneuvelde de bovenleiding van de tram toen een boom omwaaide.

In Den Haag sneuvelde de bovenleiding van de tram toen een boom omwaaide.

In de provincie Groningen heeft een vrachtauto een lading bieten verloren tussen Winschoten en Groningen. De dijk tussen Enkhuizen en Lelystad is inmiddels weer open. De dijk was in beide richtingen dicht vanwege de harde wind.

In Opheusden waaide een boom op de N267. Dat werd te laat opgemerkt door een automobilist, waardoor zijn auto zwaar beschadigd raakte.

Coronatests

De GGD Zeeland laat weten dat vanwege de storm alle coronatests in Vlissingen zijn verplaatst naar de testlocatie in Goes. De Vlissingse teststraat zit in tenten en vanwege de harde wind is dat niet meer werkbaar. In Goes zit de testlocatie in de Zeelandhallen.

In Zaandam, Dordrecht en Zoetermeer zijn de teststraten dicht door de storm.

Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië veroorzaakte Bella veel ongemak. In de omgeving van Cardiff raakten zo’n honderd woningen zonder stroom en ook bij Swansea, Telford en Nottingham werden tientallen tot honderden woningen getroffen door stroomuitval. Vrijwel overal in het land traden rivieren buiten hun oevers. Op diverse plaatsen moesten mensen hun woningen verlaten.

Bella blijft zondagochtend in Nederland nog flink actief. Zondagmiddag wordt het minder guur, maar het blijft winderig, koud en nat, zo meldt het weerbureau. Vooral in het westen van het land en rond het IJsselmeer kunnen zware windstoten voorkomen van 80 tot 90 kilometer per uur. In het noordwestelijk kustgebied kan het stormen met windstoten van 90 tot 100 kilometer per uur en daarbij zijn zeer zware windstoten tot 110 kilometer per uur niet uitgesloten.

Bij Opheusden reed een automobilist tegen een omgewaaide boom.

Bij Opheusden reed een automobilist tegen een omgewaaide boom.

In de middag neemt de wind iets af, maar het blijft stormachtig. Het is dan bewolkt en er zijn perioden met regen. Het is dan 5 tot 6 graden, maar de wind maakt het ijskoud en de gevoelstemperatuur ligt dan rond het vriespunt.

In de nacht van zaterdag op zondag noteerde eerst Texel en later ook Vlieland een uur lang stormkracht 9. Boven zee stond enige tijd een zware storm, windkracht 10. Later op de ochtend werd windkracht 9 ook in IJmuiden en Vlissingen gemeten.

Boven land was de wind krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. Op de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad waaide het stormachtig, windkracht 8.

Bella was de zevende officiële storm van 2020. De vorige storm was op 25 september dit jaar. Dat was meteen de eerste officiële herfststorm sinds 2017. De meeste stormen zijn niet in de herfst, maar juist in de winter.