Nieuws/Binnenland
504836
Binnenland

Fiscale vluchtroute ondernemers afgesloten

Staatssecretaris Wiebes (Financiën) heeft dinsdagmiddag met onmiddellijke ingang een belasting vluchtroute van ondernemers afgesloten.

De afsluiting van de route is ingegaan op het moment dat de maatregel bekend werd gemaakt, om 15:15 uur precies. De maatregel was een van de weinige kabinetsplannen die nog niet was uitgelekt. Het plan was ook zeer geheim gehouden om te vermijden dat ondernemers razendsnel alsnog de vluchtroute, die loopt via het buitenland, zouden gebruiken.

Dga's geraakt

De maatregel treft directeur-grootaandeelhouders van bedrijven (dga’s) en personen die voor een groot deel eigenaar zijn van een onderneming. Als deze onderneming in waarde stijgt, moet de dga of de aandeelhouder belasting betalen over deze waardestijging. Om die belasting te ontwijken, is een fiscale vluchtroute bedacht: verhuizen naar het buitenland.

Op het moment dat de dga of aandeelhouder emigreert legt de Belastingdienst een zogeheten conserverende aanslag op over de waardegroei van de onderneming. In de situatie die tot dinsdagmiddag bestond hoeft die aanslag pas te worden betaald als de aandelen worden verkocht of alle winstreserves worden uitgekeerd.

Forse opbrengst

Voor emigrerende ondernemers was het sowieso aantrekkelijk omdat na een verblijf van tien jaar in het buitenland de conserverende aanslag werd kwijtgescholden. Die kwijtschelding is met onmiddellijke ingang geschrapt. Bovendien moet er belasting worden betaald als er maar een deel van de winstreserves wordt uitgekeerd.

Het kabinet rekent op termijn op een behoorlijke opbrengst. Jaarlijks worden voor enkele tientallen miljoenen euro’s aan conserverende aanslagen opgelegd die voor een belangrijk deel niet werden geïnd.

Uitzonderlijk

Het gebeurt niet zo vaak dat belastingmaatregelen al ingaan op het moment van publicatie. Slechts af en toe wordt dit middel ingezet om te vermijden dat belastingplichtigen heel snel een vluchtroute gebruiken en daarmee een fiscaal voordeel behalen.