Nieuws/Vrouw

Recept van de dag

Ouderwets lekker: groentestoofpot

GEEN - Met alle trendy hapjes van tegenwoordig zouden we bijna vergeten hoe lekker oma's eten was. De oude vertrouwde groentestoofpot bijvoorbeeld, overheerlijk.

Benodigdheden

(voor 4-6 personen)

1. 200 g rundvlees

2. 200 g varkensschouder

3. 200 g lamsschouder

4. 2 rundermergpijpen

5. 2 uien

6. 1 peterseliewortel

7. 700 g aardappelen

8. 300 g knolselderij

9. 250 g winterwortels

10. 1 prei

11. 3 el olie

12. peper en zout

13. 5 dl runderbouillon

14. ½ bosje bieslook

15. ½ bosje peterselie

Bereiding

1. Snij al het vlees in even grote stukken. Haal het merg uit de mergpijpen en snij het in plakken.

2. Pel de uien en snipper ze. Schil de peter-seliewortel, aardappelen, knolselderij en wortels en snij in blokjes. Snij de prei in ringen.

3. Verhit de olie in een grote pan en bak de plakken merg aan weerszijden. Haal uit de pan en leg apart. Bak de stukjes vlees in hetzelfde vet rondom bruin. Haal eruit. Bak de uien en aardappelen in het vet en haal eruit. Bak tot slot alle groenten in het vet.

4. Leg afwisselende lagen groente, aardappelen en vlees in een braadpan en bestrooi met peper en zout. Eindig met een laag aardappelen met daarop de plakken merg.

5. Schenk voorzichtig de bouillon erover en sluit de braadpan. Breng aan de kook en laat op laag vuur in 1½ uur gaar worden.

6. Hak de kruiden fijn en strooi erover. Geef er vers boerenbrood bij.

Bereiding: 30 minuten + 90 minuten op het vuur

Recepten uit Oma's beste recepten koken & bakken van Lantaarn Publishers t.w.v. €14,99 (ISBN 9789461884282)