Nieuws/Binnenland
504845
Binnenland

Terreurverdachte (15) in cel

Een vijftienjarig meisje uit Sittard zit vast op verdenking van deelname aan een criminele organisatie die terroristische misdrijven wilde plegen. Bij de tiener zijn aanwijzingen zijn aangetroffen die in die richting wijzen. Dat bevestigen welingelichte bronnen rondom het onderzoek tegenover De Telegraaf.

Volgens ingewijden gaat het om de van oorsprong uit Somalië afkomstige Rahma E. De voorlopige hechtenis van het tienermeisje, dat samen met haar moeder en broertje al enige tijd in Sittard woont, is inmiddels verlengd en zij zal morgen voor de raadkamer van de rechtbank in Roermond moeten verschijnen. Zij zit vast in een justitiële jeugdinrichting.

De verdachte terroriste is inmiddels drie keer verhoord door de recherche over haar mogelijke betrokkenheid bij de criminele praktijken, zo vertellen bronnen binnen de opsporingsdiensten. De officiële verdachtmaking is dat zij deel zou hebben uitgemaakt van een criminele organisatie die als oogmerk heeft het plegen van terroristische misdrijven.

Björn Brinkman, advocaat van Rahma E., bevestigt dat zijn cliënte op 3 september is gearresteerd en in volledige afzondering zit. ,,Voor de rest mag ik geen commentaar geven op deze zaak omdat er beperkingen op deze zaak rusten”, aldus de raadsman. Het onderzoek naar de praktijken van de gepakte terroriste, dat tot op heden geheim is gebleven, staat onder leiding van justitie in Limburg.

Opsporingsbronnen spreken over ,,een heftige zaak die zeker vergelijkbaar is met de arrestatie van bekeerlinge Aicha uit Maastricht”. Dit toen negentienjarige meisje uit Maastricht, haar eigenlijke naam is Sterlina P., werd in november vorig jaar opgepakt en achter de tralies gezet op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie, nadat zij was teruggekeerd uit Syrië. Het OM besliste uiteindelijk om de zaak, die veel stof deed opwaaien in ons land, te seponeren wegens gebrek  aan bewijs.