Nieuws/Buitenland
504866
Buitenland

Duitse politie houdt 3500 vluchtelingen tegen

ROSENHEIM - Een toenemend aantal vluchtelingen probeert via Oostenrijk noorderbuur Duitsland te bereiken. Dinsdag, op de tweede dag dat de politie in de deelstaat Beieren grenscontroles hield, zijn tot middernacht zo'n 3500 asielzoekers geteld. Een dag eerder ging het nog om ongeveer 1200 mensen.

De vluchtelingen zijn door agenten tegengehouden en naar een verzamelpunt in de grensplaats Freilassing gebracht. Vandaaruit worden ze over opvangcentra verdeeld. Behalve asielzoekers trof de politie aan de grens bij Rosenheim ook mensensmokkelaars aan. Dertien mensenhandelaren zijn opgepakt.

De Duitse politie controleert niet alleen de grens met Oostenrijk extra. Ze let ook meer op de grenzen langs Zwitserland en Frankrijk. "Het zijn erg plaatselijke en tijdelijke controles", aldus een politiewoordvoerder. Volgens schattingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken komen dit jaar ongeveer 800.000 vluchtelingen Duitsland binnen. De leider van de Duitse sociaaldemocraten, plaatsvervangend bondskanselier Sigmar Gabriel, denkt echter dat dat aantal wel kan oplopen tot een miljoen.

Oostenrijk heeft in navolging van onder meer Duitsland aangegeven vanaf woensdag strengere grenscontroles te houden. Vooral de grenzen met Slowakije, Hongarije, Slovenië en Italië worden scherp in de gaten gehouden. Het leger helpt met het realiseren van deze grensbewaking.