Nieuws/Buitenland
504867
Buitenland

Stokoude rechter Argentinië treedt af

BUENES AIRES - Een stokoude rechter van het hooggerechtshof in Buenos Aires, die vanwege twijfels over zijn bekwaamheid in de clinch lag met de regering van Argentinië, treedt eindelijk af.

Maar de 97-jarige magistraat Carlos Fayt legt zijn functie pas neer een dag nadat de huidige president Cristina Fernández de Kirchner stopt.

Eerder dit jaar vroeg de regering van Fernández zich hardop af of Fayt nog wel door kon gaan als rechter. Verschillende functionarissen riepen op tot medische testen om zijn mentale en fysieke gesteldheid te onderzoeken. De rechter wilde daar echter niets van weten en hield vol dat hij in prima conditie was. Politieke tegenstanders van Fernández beschuldigden haar ervan hem enkel te willen vervangen voor een "sympathiekere" rechter. Ze verweten de president "politieke inmenging in de rechterlijke macht".

In een brief zegt Fayt nu dat hij op 11 december terugtreedt. Een dag eerder doet Fernández, sinds 2007 aan de macht, hetzelfde. In oktober zijn er presidentsverkiezingen, maar grondwettelijk is zij uitgesloten van een derde termijn.