Nieuws/Binnenland
504869
Binnenland

Eerste vluchtelingen in Weert aangekomen

WEERT - De eerste bussen met vluchtelingen zijn dinsdagavond aangekomen in Weert. Dat gebeurde vlak na het einde van de raadsvergadering waarin de gemeenteraad goedkeuring gaf voor de komst van de asielzoekers.

Woordvoerder Robert Ploeg van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) was verrast door de snelle komst van de naar schatting 300 asielzoekers. Hij was dinsdagavond in Weert om de komst van de vluchtelingen in de voormalige KMS Kazerne woensdag voor te bereiden, toen hij de bussen al aan zag komen rijden. Mannen, vrouwen en kinderen stapten daar uit en kregen een bed aangewezen. In allerijl werd personeel opgetrommeld om de helpende hand te bieden.

"Vaak worden mensen in Ter Apel in een bus gestopt", zei Ploeg, "en dan hopen dat er ergens plek is." De bussen waren uit het noorden van Nederland afkomstig.

In heel Nederland gaan steden en dorpen vluchtelingen onderbrengen. Zo regelt Amsterdam noodopvang voor 1500 asielzoekers. Er wordt gedacht aan panden die leeg staan, sporthallen en andere locaties die snel beschikbaar zijn. Om welke plekken het precies gaat wordt woensdag bekend. Verder worden tijdelijk vijfhonderd vluchtelingen gehuisvest in evenementencomplex de Jaarbeurs in Utrecht. Daarvan zijn er reeds tweehonderd ondergebracht. Arnhem en Haarlem stellen de koepelgevangenis ter beschikking vanwege de hausse aan vluchtelingen.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) had gemeenten dinsdag opgeroepen in actie te komen en voor opvang te zorgen.