Nieuws
504871
Nieuws

Laag inkomen én een baan garantie voor flinke koopkrachtplus in 2016

Gepensioneerden met spaargeld getroffen

Den Haag - Bijna vier op de tien gepensioneerden gaan er volgend jaar op achteruit. Ouderen met spaargeld worden het zwaarst geraakt. Het is een schril contrast met de werkenden, van wie 95% de koopkracht in 2016 juist ziet stijgen.

Dat blijkt uit de doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) ter gelegenheid van Prinsjesdag. Van alle huishoudens heeft circa 85% meer uit te geven. Dat is een rooskleurig plaatje: in de voorgaande jaren moest ongeveer de helft inleveren. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Nibud is het voor het eerst sinds 2008 dat zo veel huishoudens een koopkrachtstijging meemaken. Hard nodig, aldus het instituut: „Na zeven magere jaren waarbij veel huishoudens de broekriem moesten aanhalen, is bij velen de rek eruit.”

Veel ouderen delen echter niet mee in de feestvreugde. Een kleine 700.000 gepensioneerden levert in 2016 juist in. De meeste pensioenen worden niet langer geïndexeerd waardoor inflatie – voor 2016 geschat op 1,2% – de koopkracht uitholt. Het Nibud, dat gisteren met eigen koopkrachtberekeningen op basis van de miljoenennota kwam, ziet vooral gepensioneerden met een hoger aanvullend pensioen (2000 euro per maand en hoger) erop achteruitgaan.

Lees meer in 'Oudere met spaargeld levert in'