Nieuws/Binnenland
504901
Binnenland

Oud rechercheur paskamermoord Sjoerd Bos overleden

Krommenie - Sjoerd Bos, voormalig adjudant van de recherche Zaanstad is afgelopen zaterdag op 81 jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Krommenie. Bos speelde als klokkenluider een belangrijke rol in het onderzoek naar de paskamermoord in 1984.

Rechercheur Bos had in het begin de leiding over het onderzoek naar de moord op Sandra van Raalten die in 1984 werd vermoord in de paskamer van kledingzaak Manouk.

Zijspoor

Bos had in 1986 de juiste daders al op het oog, maar werd door onenigheid met de leiding van politie Zaanstad op een zijspoor gezet. Fietsenmaker Rob van Zaane werd in 1987 veroordeeld voor de moord. Bos schreef daarop een brief naar de rechtbank waarin hij uitlegde waarom volgens hem niet Van Zaane maar twee andere criminelen de moord hadden gepleegd. Dit was in strijd was met de mening van zijn superieuren.

Desondanks ondersteunde Bos ook de verdediging van van Zaane, die vervolgens in hoger beroep werd vrijgesproken. Door de onwerkbare situatie die toen voor Bos ontstond, werd hij ziek en later “eervol” ontslagen bij de politie.

Eerherstel

In 2002 bleek na DNA-onderzoek dat Bos het al die tijd bij het rechte eind had. Op zijn verzoek om eerherstel kreeg Bos als antwoord van de toenmalige burgemeester dat de zaak was verjaard.

Het ontslag dat Bos in ’86 was aangezegd, heeft de oud rechercheur zijn verdere leven dwars gezeten en zijn gezondheid ernstig beïnvloed. Hij bleef tot aan zijn dood politieman in hart en nieren.