Nieuws/Buitenland
504963409
Buitenland

Rechtse mediapersoonlijkheid Zemmour wil Franse president worden

PARIJS - De uiterst rechtse Franse commentator Éric Zemmour heeft aangekondigd dat hij meedoet aan de presidentsverkiezingen van 2022. De oud-journalist, schrijver en mediapersoonlijkheid verklaarde in een videoboodschap dat hij Frankrijk wil „redden.” Hij zei dat veel kiezers hun eigen land niet meer herkennen.

De deelname van Zemmour komt niet als een verrassing. Hij schoot al omhoog in de peilingen voordat hij zich kandidaat had gesteld. De Franse Trump, zoals hij soms wordt omschreven, zou volgens een recente peiling 14 tot 15 procent van de stemmen krijgen als er nu presidentsverkiezingen worden gehouden. Dat is een paar procentpunt minder dan begin november.

Zemmour loopt daarmee achter op twee andere kandidaten: huidig president Emmanuel Macron (25 procent) en de rechtse Marine Le Pen (19 tot 20 procent). Die politica maakt er geen geheim van zich te ergeren aan de enorme aandacht voor haar rivaal op rechts. „We krijgen Zemmour bij het ontbijt, lunch en diner”, verzuchtte ze vorige week.

De 63-jarige Zemmour gaat met zijn uitspraken over de islam en migratie verder dan Le Pen, die het rechtse Rassemblement National aanvoert. Hij heeft opgemerkt dat moslims zijn land „koloniseren” en stelde voor om buitenlandse voornamen te verbieden, zoals Mohammed en Kevin. Le Pen verwijt hem nodeloos voor verdeeldheid te zorgen.

Het is nog onduidelijk wat de politieke gevolgen zijn van de verkiezingsdeelname van Zemmour. In Franse media wordt er rekening mee gehouden dat rechtse kiezers nu verdeeld raken. Le Pen heeft zelf de hoop uitgesproken dat door Zemmour ook mensen gaan stemmen die anders misschien thuis waren gebleven.

Zemmour houdt zondagochtend zijn eerste officiële campagnebijeenkomst in Parijs. Dan wordt ook een tegendemonstratie verwacht. De uitgesproken schrijver heeft nog een paar maanden de tijd om een inhaalslag te maken in de peilingen. De afgelopen weken verloor hij terrein omdat zijn campagne wordt geplaagd door relletjes.

Zo dook een foto op van Zemmour die zijn middelvinger opstak naar een betoger. Ook heeft de getrouwde presidentskandidaat volgens een tijdschrift zijn 28-jarige adviseur zwanger gemaakt. Zemmour heeft dat bericht omschreven als een inbreuk op zijn privacy, maar het niet tegengesproken.