Nieuws/Binnenland
505133
Binnenland

Badr Hari doorbreekt stilzwijgen

AMSTERDAM - Badr Hari heeft dinsdag bij het gerechtshof in Amsterdam zijn stilzwijgen doorbroken. Nadat de kickbokser zich tijdens de behandeling van zijn hoger beroep eerst urenlang op zijn zwijgrecht beriep, begon hij uiteindelijk toch te praten.

Hari nam het woord toen de vermeende mishandeling van Jeroen van den Berg aan bod kwam, de eigenaar van de Amsterdamse Club Air. De 30-jarige vechtsporter verklaarde dat hij Van den Berg ,,echt niet heeft geslagen.”

Hari kan zich best voorstellen dat de man het tegendeel denkt, ,,omdat hij even bewusteloos is geweest." Volgens Hari wil Van den Berg hem erbij lappen. Dat zou ook blijken uit telefoongesprekken die de horecaondernemer heeft gevoerd met zakenman Koen Everink, die evenens door Hari zou zijn toegetakeld. ,,Ik vond hem een leugenaar”, zei Hari over Van den Berg. ,,Maar ik heb het nu een plekje gegeven."

Eerder op de ochtend was Hari een stuk minder spraakzaam toen de zware mishandeling van Everink werd behandeld. Door die houding was het hof daar binnen een uur mee klaar. De kickbokser sprak alleen toen het hof een verklaring die hij bij de politie had afgelegd in zijn ogen onjuist voorhield.

Kapot geschreven

Hari gaf als reden voor zijn aanvankelijk zwijgende houding op dat hij de afgelopen jaren ,,kapot is geschreven door de pers" en geen verdere bijdrage wil leveren aan alle beeldvorming die er al over hem is. Daarnaast wil hij niets zeggen in verband met de lopende civiele procedure die Everink tegen hem is begonnen. Die draait om een schadeclaim die in de tonnen loopt.

Zakenman Everink meldt zich woensdagmorgen bij het hof, dat dinsdag aan het einde van de ochtend begon met de behandeling van de andere aanklachten tegen Hari. De rechtbank veroordeelde hem vorig jaar behalve voor de mishandeling van Everink voor een reeks geweldsmisdrijven in het Amsterdamse uitgaansleven tot anderhalf jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Zowel Hari als het Openbaar Ministerie (OM) ging tegen de uitspraak in beroep. Het OM had vier jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Rechtbankverslaggeefster Saskia Belleman twittert vanuit de rechtszaal.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");